Cultuur, Simian Mobile Disco, Elektronica, Techno -

Luisterpost Simian Mobile Disco: ‘Delicacies’

Eten. Het houdt alle bevolkingslagen bezig. Geen schrik, we gaan het hier niet hebben over kookprogramma’s, maar wel de nieuwste van elektronicaduo Simian Mobile Disco. Zij presenteren zowaar een dubbel- cd vol abstracte ‘delicatessen’.

vrijdag 3 december 2010 08:47
Spread the love

 Simian Mobile Disco bestaat uit James Ford (producer van onder anderen Arctic Monkeys en Florence And The Machine) en Jas Shaw. Hun eerste full-cd ‘Attack Decay Sustain Release’ werd in 2007 een ware sensatie in de elektronische muziek. Ford was natuurlijk hip dankzij zijn bezigheden met Arctic Monkeys, maar wat zijn eigen band ondertussen de wereld instuurde kon ook op veel meeval rekenen. 

Met hun tweede plaat ‘Temporary Pleasure’ (2009) leek het duo zich echter te vergalopperen. In een poging om zowel de elektronica als de alternatieve pop te plezieren, trokken ze een rist gaststemmen aan, waaronder Beth Ditto (The Gossip) en Jamie Lidell. Het geforceerd resultaat kon echter maar met mondjesmaat overtuigen en zijn we nu al weer vergeten. 
 
Het duo moet dit ingezien hebben, want op ‘Delicacies’ slaan ze roekeloos abstracte technowegen in. Weg zijn de franjes en weg de al dan niet coole gastzangers. Wat er overblijft is minimalistisch, ruimtelijk en ongrijpbaar. Het levert ijskoud gekoelde tracks als ‘Nerve Salad ‘ op, die vaak wonderwel werken. 
 
Al de nummers van de nieuwe plaat kregen inderdaad de naam mee van allerlei gerechten die de twee op reis tegenkwamen. Zo heet de opener (en voormalige single) ‘Aspic’, terwijl ze hier verder ook ‘Skin Cracker, ‘Sweetbread en ‘Thousand Year Egg’ serveren. Alle gerechten komen trouwens nog eens terug op de tweede plaat die een studiomix (in een andere volgorde) bevat.
 
Voor veel mensen zal de intellectuele vorm van techno die Ford & C° hier bedrijven te monotoon of te veel van hetzelfde zijn. Toch kunnen we deze elektronische ascese wel waarderen. Getuige het hoogtepunt ‘Ortolan’. Al willen we daarbij niet denken aan de wrede bereidingswijze van het Ortolaanvogeltje die gelukkig al een tijd terug verboden werd.  Toch bederft dat soort van culinaire barbarij  – net als de vermelding van de befaamde madenkaas ‘Casu Marzu’ – het luisterplezier niet. Daarvoor staat de muziek van Simian Mobile Disco hier gewoon te ver af van banale zaken als eten en dergelijke. 
In die mate is ‘Delicacies’ enkel voer voor muzikale avonturiers annex fijnproevers.
 
Beoordeling +++1/2

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!