Cultuur, Gent -

“Een goeie grap begint met iets waar iedereen een mening over heeft”

Dit weekend gaat de eerste wintereditie van het Comedyfestival Gent van start, een week lachen met oude rotten en nieuw talent uit Vlaanderen. Wij praatten met komiek Bert Gabriëls, die dit weekend ook in Gent op de planken staat.

vrijdag 3 december 2010 14:55
Spread the love

Bert Gabriëls werd wereldbekend tussen De Panne en Opgrimbie met het satirische Canvas-programma Zonde van de Zendtijd. Hij is niet altijd komiek en theatermaker geweest. In een vorig leven had hij iets te maken met asielzoekers. 

Op het comedyfestival in Gent speelt u de nieuwe show Pech. Waarover gaat die?

Bert Gabriëls: Pech gaat over normaal doen. Over mensen die proberen normaal te doen en de vraag waarom ze dat doen. Wat Pech daarmee te maken heeft, vertel ik in de show. Mijn vorige show ”Gestorven onzin’ was eigenlijk een verzameling van stand-upmateriaal van mijn eerste drie jaar in de comedy. De show Pech vormt iets meer een geheel. Het blijft wel stand-upcomedy: het gaat over van alles maar er zit ook een rode draad in. Dat maakt het ook leuk voor mensen die gewoon zijn naar theater te gaan. In Gent speel ik zondag voor het eerst de volledige zaalshow. “

U studeerde rechten en antropologie. Hoe bent u in de comedy gerold?

Bert Gabriëls: “Ik heb altijd al theater willen doen. Na mijn studies heb ik nog een opleiding aan de toneelacademie gevolgd. Ik ging eerst theater maken maar vond er niet meteen mijn draai in, en zo belandde ik in het Nederlandse cabaret. Ik kwam vrij snel in het stand-upcircuit terecht en daar voel ik me wel meer in thuis. Stand up is een goede combinatie van entertainment en toch proberen de mensen iets mee te geven om over na te denken. “

Wie zijn uw voorbeelden in de comedywereld?

Bert Gabriëls :”Iedereen die een zaal plat krijgt van het lachen vind ik inspirerend. Bijvoorbeeld Eddie Izzard, een comedian en acteur. Hij brengt interessante, intelligente comedy. In Nederland vind ik Theo Maassen goed. Een andere zeer inspirerende man wiens niveau we hier nog niet halen is Bill Hicks. Die kan door gewoon op een bepaalde manier te fulmineren tegen de politiek of door op te sommen wat er allemaal mis gaat in de wereld, een zaal aan het lachen brengen. Ideaal toch als je dat kan: dan moet je geen moppen meer bedenken.”

In je vorig leven hebt u als jurist vaak met vluchtelingen gewerkt. Vanwaar die interesse?

Bert Gabriëls: ”Ik ben in die richting gerold na mijn studies rechten. Ik had er meer voeling mee dan met andere sectoren. Momenteel heb ik er geen tijd meer voor. Ik ben alleen nog voogd van een aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Maar als ik meer vrije tijd heb, wil ik die draad wel terug oppikken.”

Met de opvangcrisis staat ons vluchtelingenbeleid weer in de brandende actualiteit. Wat vindt u daarvan?

Bert Gabriëls: ” Op zijn zachtst gezegd gaan we niet zo efficiënt om met  migratie en vluchtelingen. Het opvangsysteem loopt mank en dat gebeurt bewust. Blijkbaar had iemand het idee: ‘als we minder opvang voorzien, dan blijven de vluchtelingen vanzelf  wel weg’. Maar dat soort ontmoedigingsstrategieën werkt niet.“

“Zoals het er nu uitziet belasten we gewoon alle diensten die er rondom staan. Steden, gemeenten, het OCMW, het Rode Kruis,…. moeten nu opeens allemaal bijspringen voor een probleem dat men al twee jaar geleden zag aankomen.”

“Ik denk dat het beleid een combinatie moet zijn van een menswaardige ontvangst en een efficiënte doorstroming naar ofwel onze maatschappij, ofwel naar hun thuislanden. Maar politici steken blijkbaar meer energie in ruzie te maken dan in het zoeken van constructieve oplossingen. “

Verwerkt u die actuele thema’s soms ook in uw comedyshows?

Bert Gabriëls: ”Er sluipt altijd wel actueel materiaal in mijn show. Alles waar mensen over praten is handig materiaal om comedy van te maken. Je speelt nooit exact dezelfde show. Sommige dingen worden plots actueler. Andere actuele dingen zitten gewoon in de show omdat ze voor iedereen herkenbaar zijn.  Snelle actuamopjes zijn niet echt mijn ding want ik vind de grap vaak beter als ze doordacht is. Maar om een goeie grap neer te zetten moet je beginnen met iets waar iedereen een mening of een beeld bij heeft.“

“Bijvoorbeeld Bart De Wever,  iedereen kent hem en weet hoe hij praat en handelt. Je kan iets doen over zijn dikke kop of over zijn manier van praten of over communautaire kwesties. Je moet niet eerst een uitleg geven voor je je mop kan maken. Leonard is ook zo’n figuur: zodra je zijn naam uitspreekt, weten de mensen meteen in welke richting die mop zal gaan.”

Vindt u dat comedians ook maatschappelijk of politieke standpunten moeten brengen in hun show?

Bert Gabriëls: “De definitie van comedian is iemand die het publiek kan doen lachen. Comedians moeten vooral goede grappen brengen. Maar wanneer ik naar een comedian ga kijken die me niets nieuws brengt of geen interessante kijk heeft, dan ga ik ontevreden naar huis. Als je toch op dat podium staat en er zit een paar honderd man naar je te luisteren, zeg dan toch iets interessants. Ik denk dat een doorsnee comedypubliek naast goede grappen ook wel zit te wachten op een paar interessante meningen die ze nog niet gehoord heeft. Of op kritiek die in de media nog niet aan bod is gekomen. Voor comedians die een groot publiek willen bereiken, is dit een must.“

De comedyscene in Vlaanderen is redelijk jong. Kan je er al van leven?

Bert Gabriëls: “Je hebt natuurlijk de oudere garde zoals Nigel Williams, maar pas de laatste zes of zeven jaar is het een hype in Vlaanderen. Ik ben ook van de nieuwe lichting. Comedy trekt volle zalen. Ook al doe je niet mee aan heel het mediacircus en kom je niet op tv, dan nog kan je van comedy net rondkomen.”

U maakte samen met Henk Rijckaert  het satirische tv-programma Zonde van de Zendtijd. Komt er nog een vervolg?  

Bert Gabriëls: “Zonde Van de Zendtijd doe ik heel graag omdat het nauw aansluit bij mijn theateropleiding. Sketches maken, schrijven, regisseren,.. Ik wil er nog wel verder in gaan. Er komt zeker nog een derde reeks van Zonde van de Zendtijd, maar die zal niet meer afgeraken voor dit tv-seizoen.

Het comedyfestival in Gent probeert ook een podium te geven aan vrouwelijke comedians en comedians van andere origine. De comedywereld in Vlaanderen is toch vooral blank en mannelijk?

Bert Gabriëls: ” Er zijn inderdaad weinig vrouwen in comedy. Dat is niet alleen zo in Vlaanderen, maar wereldwijd. Als er een vrouw op het podium staat is dat voor een publiek toch anders dan met een man. Ik denk dat het voor een vrouw niet gemakkelijk is om uit te zoeken waarmee ze een publiek aan het lachen kan brengen. Misschien heeft het publiek het er zelf moeilijker mee om te lachen met vrouwen die grappen maken. “

“We hebben in Vlaanderen trouwens ook nog altijd geen homo comedians.  De eerste openlijke homokomiek die binnenkomt, zal overal kunnen beginnen denk ik.”

“En comedians van andere origine vind je bij ons veel minder dan bijvoorbeeld in Nederland. In Nederland heb je iets als urban comedy, een bepaalde stijl van comedy die in Vlaanderen niet makkelijk aanslaat. Maar hier begint het nu ook wel langzaam aan. Er zijn al enkele goede allochtone comedians, zoals Youssef El Moussaoui en Erhan Demirci.”

De wintereditie van het Comedyfestival Gent loopt van  4 tot 10 december. Meer info op http://www.comedyfestival.be/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!