ISDA en Goldman Sachs werden winnaars in de categorie 'financiën'
Nieuws, Europa, Economie, Klimaat, Financiële crisis, Europese Unie, Lobbygroepen, Brussel, Lobbying, Corporate Europe Observatory (CEO), Hedge funds, Private equity-fondsen, Worst EU Lobbying Awards -

De meest onethische lobbyisten van 2010

De Worst EU Lobbying Awards 2010 gaan naar energiebedrijf RWE npower, zakenbank Goldman Sachs en lobbygroep ISDA. Ongeveer 10.000 burgers stemden op hun favoriet binnen de categorieën klimaat en financiën. En voor het eerst in het bestaan van de Awards nam een winnaar de prijs in ontvangst.

donderdag 2 december 2010 16:50
Spread the love

Het Duitse energiebedrijf RWE npower won met 58 procent van de stemmen binnen de categorie ‘klimaat’.

“De Europese burgers hebben genoeg van grote bedrijven die lobbyen tegen effectieve klimaatwetgeving”, zegt Nina Katzemich van de waakhond LobbyControl. “RWE npower profileert zich als een groen bedrijf, maar het lobbiet ondertussen voor het voortbestaan van haar kolenmijnen en oliefabrieken. En om dat groene imago in stand te houden, investeert RWE in dure reclamecampagnes.”

De winnaar komt opdagen

Matthias Dürr, hoofd van RWE in Brussel kwam de prijs in ontvangst nemen. En dat is een primeur in het bestaan van de Worst EU lobbying Awards. “We staan open voor dialoog”, zegt Dürr. “En ik ging op jullie uitnodiging in omdat dit een begin kan zijn van die dialoog.”

De andere genomineerden in de categorie ‘klimaat’ waren: BusinessEurope (24 procent) en ArcelorMittal (18 procent).

Geen regulering voor de financiële sector

In de categorie ‘financiën’ won de lobbygroep voor derivaten ISDA waar zakenbank Goldman Sachs deel van uitmaakt met 59 procent van de stemmen. De Royal Bank of Scotland (23 procent) en de lobbygroepen AIMA en EVCA voor hedge funds en private equity-fondsen (18 procent) waren de andere genomineerden.

“Derivaten speelden een sleutelrol in het ontstaan van de financiële crisis, maar ISDA en Goldman Sachs ontkennen dat”, zegt Olivier Hoedeman van de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO).

“Nadat de crisis uitbrak, zette de Europese Commissie adviesgroepen op om nieuwe wetsvoorstellen te ontwerpen. ISDA en Goldman Sachs slaagden erin om de adviesgroep voor derivaten volledig te domineren. Daarom zijn de wetsvoorstellen van de Commissie om de derivatenmarkt te reguleren zo zwak. Maar Goldman Sachs en ISDA zijn nog steeds niet tevreden. Ze richten hun pijlen nu op het Europees Parlement om de wetgeving verder af te zwakken.”

Bericht aan de Commissie

“De mensen die hun stem uitbrachten, gaven een duidelijk signaal aan de Europese Commissie”, zegt Paul de Clerck van de milieubeweging Friends of the Earth Europe (FoEE). “De Commissie moet voorkomen dat commerciële lobbygroepen buitensporige toegang krijgen tot de Europese besluitvorming. Wij zetten de strijd in ieder geval voort.”

take down
the paywall
steun ons nu!