Nieuws, Marokko, Spanje, Ali arrass -

VN vraagt opschorting uitlevering Ali Aarrass aan Marokko

VN vraagt opschorting uitlevering Ali Aarrass aan Marokko
woensdag 1 december 2010 16:23

Het Hoog Commissariaat voor Mensenrechten in Genève vraagt Spanje de opschorting van de van uitlevering van Ali Aarrass aan Marokko.

De Belg Ali Aarrass werd op bevel van Marokko in Mellila gearresteerd samen met Mohammed el Bay op beschuldiging van? terroristische activiteiten. De zaak werd echter in 2009? afgesloten en de Spaanse rechter verklaarde Ali Aarrass onschuldig.? Maar Marokko vroeg Spanje om Aarrass uit te leveren omdat hij volgens? Marokko banden zou hebben met de ‘Mouvement des moudjahidines au Maghreb’ die in mei 2003 achter de aanslag zat in Casablanca.

Spanje stemde in november met deze uitlevering in, op voorwaarde dat Marokko garanties gaf dat Ali Aarras geen doodstraf of levenslang zou krijgen. Maar het VN-Comité tegen Foltering uitte zijn bezorgdheid over het gebruik van deze zogenaamde diplomatieke garanties omdat er redenen zijn om aan te nemen dat hij het risico loopt om in Marokko gemarteld of mishandeld te worden.

Zowel in Brussel als in Spanje en ook via sociale netwerksites voerden activisten de afgelopen maand acties tegen de uitlevering van Ali Aarrass. De advocaat van Ali Aarras, Nayim, ging in beroep tegen de uitlevering.

Het Mensenrechtencomité van de VN stelde een onderzoek in naar de zaak en besloot dat Spanje Ali Aarrass niet kan uitleveren zolang het onderzoek loopt. Spanje krijgt zes maanden de tijd om in beroep te gaan.

Op zondag 28 november betoogden enkele tientallen actievoerders van de campagne “Laat Ali Arrass vrij” voor de Spaanse ambassade in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!