vlnr. Abdelhay Ben Abdellah (voorzitter), Laure Demarré (projectmedewerker), Jonas Slaats (zakelijk coördinator), Nadia Fadil (bestuurslid), Denis Van Laeken (bestuurslid), Meryem Kanmaz (inhoudelijk expert)
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Meryem Kanmaz, Schaarbeek, MANA vzw, Expertisecentrum voor Islamitische Culturen, Islamoscape -

Islam: evident, gekend, permanent

Op 19 november stelde MANA vzw, het Expertisecentrum voor Islamitische Culturen, zijn werking voor aan het grote publiek. MANA wil hét nieuwe aanspreekpunt worden in Vlaanderen voor alles wat betrekking heeft op de islam, moslims en islamitische culturen.

woensdag 1 december 2010 17:05
Spread the love

Voorzitter Abdelhay Ben Abdellah stelt niet zonder trots het kersverse expertisecentrum voor. In het welkomstwoord benadrukt hij dat MANA vzw zich richt tot een breed publiek: “Het is een centrum voor Jan, Fatima en Ali met de pet. We willen een positief verhaal bieden om de bodem onder de huidige islamofobie weg te halen.”

Mana, wa is da?

MANA vzw beoogt het samenleven tussen de verschillende gemeenschappen in Vlaanderen te bevorderen door correcte informatie aan te bieden, vooral via de website. Het centrum wil zich toespitsen op drie centrale assen. In de eerste plaats wordt de interne diversiteit van de moslimgemeenschappen in België onder loep genomen. De geschiedenis en de cultuur van de moslimaanwezigheid vormen een tweede domein. Ten slotte wil het centrum ook een rol vervullen in de representatie van moslims in Vlaanderen. Gastspreekster Nadia Fadil duidt de laatste pijler: “MANA mag niet in de val trappen de representatieve rol voor moslims te spelen. Geen woordvoerder, maar een ‘verduidelijker’ van de islam.”

‘Islamoscape’

Eén van de opvallendste snufjes van het nieuwe centrum is de ‘islamoscape.’ Deze online databank geeft een overzicht van alle verenigingen en experts in Vlaanderen die over islamitische culturen werken in de breedste zin van het woord. Met eenvoudige zoektermen kunnen bezoekers van de website de gegevens oproepen van ongeveer vijfhonderd verschillende organisaties, gaande van moskeeën tot voetbalploegen. Meryem Kanmaz, inhoudelijk expert bij MANA vzw, licht de ‘islamoscape’ toe: “MANA vzw is geen theologisch centrum, we willen zowel moslims, als niet-moslims bereiken. Onze databank is een handig hulpmiddel voor scholieren die info nodig hebben voor een taak of voor een onderwijzer die een moskeebezoek plant. Onze slagzin is niet voor niets: ‘Islam: evident, gekend, permanent’.”

Vlaams Cultureel erfgoed

Vanaf januari 2011 verschijnt ook vier keer per jaar het eigen tijdschrift van MANA. Via deze weg wil MANA het lezerspubliek op de hoogte brengen van nieuwigheden over islamitische culturen in Vlaanderen en Europa. Het magazine biedt daarnaast ook de kans aan thesisstudenten om hun onderzoeksresultaten te publiceren. Het eerste nummer belooft onder meer een studentenartikel over ‘Ijtihad’ (onafhankelijke interpretatie van de wettelijke bronnen, nvdr.) in mensenrechten en een stuk over de islam in Bosnië. Het tijdschrift en de website laten ook sprekers uit de islamitische kunstwereld aan het woord. “We willen moslims inschrijven in het cultureel erfgoed van Vlaanderen en 1400 jaar geschiedenis exploreren,” aldus Meryem Kanmaz. Op al deze verschillende manieren toont MANA de verscheidenheid van de islam. Of met de woorden van Kanmaz: “De islam is niet statisch, maar dynamisch.”

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!