Het koraalrif van Puerto Morelos in de buurt van Cancun is bedreigd door de expansie van het toerisme
Nieuws, Milieu, Mexico, Klimaatconferentie, Cancun 2010, Opwarming van de aarde, Koraalrif, Puerto Morelos -

Cancun wordt zelf bedreigd door global warming

Cancun, de gaststad voor de VN-klimaattop, wordt steeds vaker verrast door tropische stormen en hevige orkanen. Die extreme weersomstandigheden zullen alleen maar toenemen als gevolg van de opwarming van de aarde.

woensdag 1 december 2010 14:40
Spread the love

Hoewel Latijns-Amerika slechts verantwoordelijk is voor 12 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer, vormt klimaatverandering een wezenlijk probleem voor het continent.

De gletsjers in het Andesgebergte smelten, voedselzekerheid wordt een steeds groter probleem in droge gebieden, de biodiversiteit staat onder druk en de onvoorspelbare weersomstandigheden brengen het leven van velen in gevaar.

Ook voor de hotels langs de parelwitte stranden van Cancun wordt klimaatverandering stilaan problematisch. Sinds 2005 hebben drie orkanen – Emily, Stan en Wilma – enorme schade aangericht aan de badstad.

Cancun is afhankelijk van toerisme en dat is nu net een sector die aanzienlijke bijdraagt aan het broeikaseffect. Dus in zekere zin is de stad slachtoffer van haar eigen ontwikkeling.

De bouw van luxehotels langs de kustlijn heeft tot een verlies van 30 procent van de mangroven geleid. Zelfs op de locatie van de klimaattop, waren tien jaar geleden nog uitgestrekte mangrovebossen.

“Voor de bouw van het Moon Plaza Hotel zijn twee kilometer mangroven moeten sneuvelen”, merkt Alonso Mar bitter op. Hij en zijn vriend Vicente Fernadez leven van het toerisme in Puerto Morelos, een rustiek havenstadje vlakbij het epicentrum van het klimaatdebat.

Ze nemen buitenlanders mee op zee om te vissen en te snorkelen tussen de koralen. De komst van de grote hotels en de vakantiecomplexen heeft veel schade toegebracht aan het koraalrif.

“Nu zijn er maar half zoveel koralen als vroeger”, zegt Alonso Mar. “Koralen hebben mangroven nodig om te kunnen overleven, maar aangezien die omgehakt worden om plaats te maken voor nieuwe hotels, gaan de koralen dood. Beetje bij beetje hebben we het koraalrif zien verdwijnen.”

“Het zijn volkomen illegale praktijken”, volgens Vicente Fernadez, “want de mangroven en het koraalrif zijn beschermd. Maar het wordt allemaal door de vingers gezien door de corruptie in dit land.”

Er wordt verwacht dat in de toekomst nog meer en hevigere orkanen en tropische stormen de rust van dit paradijs zullen verstoren. En de ironie wil dat mangrove-aanplantingen de schade van orkanen aanzienlijk kunnen beperken.

DeWereldMorgen.be en MO* slaan tijdens de klimaattop in Cancún de handen in elkaar. Zo kunnen we twee journalisten sturen zodat u niets hoeft te missen van deze herkansing voor de mislukte top van Kopenhagen. DeWereldMorgen.be-reporter Leo Broers is al aangekomen in Mexico. Mo*-journaliste Alma De Walsche is er bij vanaf 5 december. Tot 10 december, het einde van de top, brengen zij interviews, snelle berichten en analyses.

take down
the paywall
steun ons nu!