Friendika "Gender" keuze
Nieuws, Wereld, Sociale netwerksites, Facebook, Transgender, Sociale netwerken, Social software, Polyamorie -

Een alternatief voor Facebook

Op een moment dat er veel kritiek komt op Facebook, vanwege gebrek aan privacy, gebrek aan controle over je eigen gegevens, vanwege censuur enzovoort, wordt er gewerkt aan open alternatieven, zoals Friendika of Diaspora.

dinsdag 30 november 2010 14:57
Spread the love

Wat Diaspora en Friendika vooral speciaal maakt is dat iedereen zelf eigenaar kan zijn van de site en dus ook van de eigen gegevens op de site.

Friendika en Diaspora verschillen vooral van Facebook (en de meeste andere sociale netwerkwebsites) doordat ze gedecentraliseerd en Open Source zijn. Open source wil zeggen dat de broncode van de software die de website mogelijk maakt, door iedereen in te kijken en aan te passen is. Andere open source programma’s zijn bijvoorbeeld de browser Firefox of het besturingssyseem Linux.

Wat Diaspora en Friendika vooral speciaal maakt is dat ze gedecentraliseerd zijn: iedereen de software zelf kan installeren op een webserver en dus zelf eigenaar kan zijn van de site en dus ook van zijn of haar eigen gegevens op de site. Het is net dat idee van privacy door eigendom over eigens gegevens dat deze projecten zo interessant maakt

Een ander voordeel van een open variant op Facebook is dat men niet afhankelijk en zelf essentiële zaken kan aanpassen. Zo zijn er Facebook groepen die vragen om meerdere keuzemogelijkheden qua gender of relatie status mogelijk te maken, voor bvb transgender respectievelijk polyamoreus. In de demo versie van Friendika is hier bijvoorbeeld reeds rekening mee gehouden, door een hele lijst aan keuzes voor gender, relatie status of seksuele voorkeur ter beschikking te stellen. In Diaspora is gender zelfs een open tekst veld in plaats van een lijstje, zodat je zelf kan invullen wat het beste bij je past.

Een social website staat of valt bij het aantal gebruikers of meer precies bij het aantal kennissen of vrienden dat er gebruik van maakt. Op dat vlak hebben sites als Friendika of Diaspora nog een lange weg af te leggen.

Daarnaast staan beide projecten ook technisch gezien in hun kinderschoenen, Diaspora bevindt zich in een zogeheten “private alpha” fase, wat wil zeggen dat een aantal geselecteerde gebruikers de software kunnen testen, maar deze nog veel fouten kan bevatten.

De buzz die Diaspora echter reeds creëerde op het internet toont aan dat een groot aantal mensen echt wel de behoefte voelt aan een sociaal netwerk dat niet door een bedrijf gecontroleerd wordt. Laten we hopen dat deze behoefte snel ingewilligd kan worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!