Nieuws, Cultuur, België, Milleniumdoelstellingen, Festival, Concerten, Afrikaanse muziek, Brussel -

Muziek als bindmiddel van de Europese identiteit

BRUSSEL – Van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 december 2010 vindt in de Botanique te Brussel het festival EuropaVox plaats. Gedurende drie dagen treden 26 artiesten uit 14 verschillende Europese landen op in één van de drie zalen. Wij hadden een gesprek met Marc Steens, coördinator van de VZW Clubcircuit, over de bedoelingen van het nieuwe festival.

maandag 29 november 2010 16:50
Spread the love

Vanwaar kwam destijds het idee in Frankrijk? En waarom komt het festival deze keer naar Brussel?

“Het oorspronkelijke idee komt van François Missonier. Hij organiseerde al een tijdje het festival ´Rock en Seine´ in Frankrijk, maar zag dat er in zijn geboortestad Clermont-Ferrand, in de mooie streek van de Auvergne, haast niets gebeurde op muzikaal vlak. Tegelijk merkte hij dat de focus bij concerten heel vaak lag op Anglo-Amerikaanse artiesten. Dat wilde hij doorbreken met EuropaVox, door de klemtoon te leggen op Europese groepen.”

“Op nauwelijks 6 jaar tijd is EuropaVox uitgegroeid tot een begrip in Frankrijk en de Europese festivalkalender. Het festival vindt er elk jaar plaats in mei.”

“Sinds vorig jaar werken ze ook met gastlanden. Het land dat op het moment van het festival voorzitter is van de Europese Unie, fungeert als gastland. Omdat er om de 6 maanden van voorzitter wordt gewisseld, kwam men op het idee om in het najaar een ´EuropaVox on Tour´ te doen. Dat is een kleinere versie van het festival op 1 locatie.”

“Vorig jaar mocht Stockholm de spits afbijten en nu is het dus de beurt aan Brussel, omdat België tot eind dit jaar voorzitter is van de Europese Unie.”
 
Muziek als bindmiddel van de Europese identiteit`, klinkt heel mooi. Wat houdt het festival precies in?

“De Europese Unie is voor veel mensen nog altijd een vaag begrip, dat ook wel weerstand oproept. We merken wél dat vooral jonge mensen mee zijn met de Europese gedachte als het gaat over muziek.”

“Het klinkt misschien wat cliché, maar muziek slaagt er echt in om mensen met elkaar te laten verbroederen, zonder onderscheid van taal of herkomst. Daarnaast willen we aantonen dat er ontzettend veel muzikaal talent rondloopt in Europa. Vaak verdwijnen ze onder de radar van de mainstream-media, die vaak focussen op wat uit Engeland of Amerika komt. Wij willen mensen laten kennismaken met dat Europese tintje.”
 
Zit er een bepaalde bedoeling achter de programmering van de bands of gaat het toch vooral om muziek?

“Op vrijdag 3 en zaterdag 4 december 2010 gaat het vooral om de muziek. Ik zou zelf aanraden om voor de minst voor de hand liggende groepen te kiezen. Check zeker ‘Instrumenti’ eens, een Letse groep die de hele zaal op stelten zette tijdens de Franse editie. Of de bekoorlijke Griekse dames van ‘Marscheaux’.”

“Op donderdag 2 december is er een bijzondere concertavond rond de 8 Millenniumdoelstellingen. Op de affiche voor 2 december prijken 8 artiesten die omwille van hun persoonlijke voorgeschiedenis of hun boodschap iets met de 8 Millenniumdoelstellingen te maken hebben.”

“Het programma is opgebouwd rond artiesten uit de hele wereld, die een sterke band hebben met Europa. Van Kaapverdië met de mestizomuziek van Mayara Andrade tot Sierra Leone met Bai Kamara Jr., van de soul met Senegalese invloeden van Madjo tot de hiphop van Pitcho…”

“De Noord-Zuid band loopt als een rode draad door het programma. Mannen en vrouwen zijn trouwens evenwaardig vertegenwoordigd.”

“De concertavond van 2 december kadert in het programma van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, ter gelegenheid van de Europese Ontwikkelingsdagen, die op 6 en 7 december 2010 plaatsvinden in Brussel. Overdag vindt er in de namiddag een debat plaats met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking, verenigingen, solidaire festivals en geëngageerde jongeren.”

Het festival richt zich specifiek naar jongeren (met o.a. I Fight Poverty). Met welke reden?

“De toekomst ligt bij de jongeren. In tegenstelling tot de overgestructureerde marktmaatschappij is het voor verenigingen moeilijk om jongeren echt te raken. Ze slagen er niet in om door te dringen in hun leefwereld en hebben er ook geen vertegenwoordiger. Hoe kunnen we in deze context inzet als vrijwilliger opnieuw hip doen worden? Met welke nieuwe vormen kunnen we de jongeren verleiden tot meer solidariteit?”

“Tijdens een debatnamiddag willen we een antwoord op die vragen aanreiken. Daarnaast steunt EuropaVox ook de wedstrijd ´Muziek tegen armoede´.  De finalist prijkt op de affiche van donderdag. Die wedstrijd spoorde jongeren aan om hun ´protestsong´ in te sturen.”

Zijn jongeren nog wel maatschappelijk geëngageerd of nemen ze tegenwoordig een ander engagement op?

“We merken dat sommige verenigingen het moeilijk hebben om jongeren te bereiken en hen warm te maken voor vrijwilligerswerk. Tijdens het debat van donderdag 2 december willen we proberen te achterhalen hoe dat komt én wat ze kunnen doen om er iets aan te veranderen.

Jongeren zijn nog altijd geëngageerd, het komt er gewoon op aan hen op de juiste manier over de streep te trekken.”

Kan je wat meer vertellen over de zogenaamde jonge ambassadeurs? Wie zijn ze? Wat doen ze?

“Uit elke Europese lidstaat komen twee jongeren naar EuropaVox afgezakt om het festival te volgen en er verslag over uit te brengen in hun land.

In het begin verloopt dat altijd wat aarzelend, maar naarmate de tijd vordert, komen ze helemaal los en gaan ze enorm op in de muziek. Zij brengen de Europese gedachte op een concrete manier over door enthousiast te vertellen over hun ervaringen.

Het zijn doorsnee muziekliefhebbers zoals jij en ik. Geen beroepsjournalisten, wel jongeren met een hart voor muziek.”

Tot slot: heeft het iets met Belgavox te maken?

“Hoewel de naam het tegendeel laat vermoeden, heeft EuropaVox niets met Belgavox te maken. Het festival is van oorsprong een Frans initiatief, maar wel met een open blik naar Europa.

Vandaar ook dat ze in het najaar telkens naar het land trekken dat op dat moment voorzitter is van de Europese Unie.”

take down
the paywall
steun ons nu!