Cultuur, De week in muziek, R.E.M., Europavox, Pink Floyd -

Luisterpost: de week in muziek 29.11

Overzicht van wat er de afgelopen week gebeurde in het muziekwereldje en wat er deze week onder meer op het programma staat. We doen er ook een stel downloads, videoclips en een pak trivia bij. Veel klikplezier met onder meer R.E.M., Fleet Foxes, Gorillaz, Sufjan Stevens, Pink Floyd en Coldplay.

maandag 29 november 2010 08:30
Spread the love

 CD-nieuws

Bij de cd-aankondigingen voor 2011 viel deze week die van het nieuwste album van R.E.M. op. De plaat luistert naar de naam ‘Collapse Into Now’, werd geproduceerd door Garret “Jacknife” Lee en zal 12 songs tellen. Gastoptredens zijn er onder meer van Eddie Vedder, Patti Smith en Peaches. Ook Joan As A Policewoman komt met een nieuwe cd aan. ‘The Deep Field’ verschijnt op 24 februari.
 
Wie trouwens niet gek wil worden van verwachting, moet niet kijken naar de lijst van de (meer dan) 50 meest geanticipeerde albums die in 2011 zullen uitkomen. Op stapel staan onder meer Fleet Foxes, Aphex Twin, Radiohead, Iron & Wine, U2, Nick Cave & The Bad Seeds, Foo Fighters…
 
 
Concerten deze week
Bij de concerten moeten we u zeker Europavox – festival tegen de armoede – aanraden. Het treffen in de Brusselse Botanique biedt op 2, 3 en 4 december een reis door de Europese muziek. Daarbij staan 26 groepen uit 14 verschillende nationaliteiten op het programma. Voor de prijs van 1 concert kun je terecht in de 3 zalen van de Botanique. Op donderdag kan je al terecht voor onder meer Mayra Andrade, Pitcho, Madj en Carlton Rara en dat voor slechts 8 euro. Vrijdag onder meer de Franse Naïves New Beaters, de Denen van I Got You On Tape en de Brit Julian Perretta, naast de Finse groep Le Corps Mince de Françoise en de griekse dames van Marsheaux, het Ierse Funeral Suits en het Letse Instrumenti. Op zaterdag is er het Zweedse Wildbirds & Peacedrums, de Deense Agnès Obel, naast het Portugese Mazgani en de Belgen van Vermin Twins en het Italiaanse My Awsome Mixtape.
Andere niet-uitverkochte concerten zijn vanavond (maandag) Suede in het Koninklijk Circus, morgen The Jon Spencer Blues Explosion in Het Depot in Leuven, op donderdag Bruce Bherman in de AB en op vrijdag Kiss The Anus of A Black Cat in de 4AD in Diksmuide. Die avond speelt ook Holy Fuck (met in het voorprogramma Styrofoam) in de Antwerpse Trix. De groep staat de dag ervoor trouwens in de Kreun in Kortrijk..
 
In zicht
Van de nieuwe video’s die afgelopen week het net zagen, onthouden we vooral de ingewikkelde clip bij ‘Too Much’ van Sufjan Stevens
 
Voor wie het allemaal wat te hectisch is, kunnen we de schitterende cover van The XX’s ‘Crystalized’ door Gorillaz in een BBC-studio aanraden. Verstilde pracht, met véél concentratie.
 
Downloads
Wezen we vorige week al de weg naar twee gratis albums, dan willen we u nu graag deze volledig legale en bijzonder interessante verzamelaar aanraden. Op ‘Stereogum’s 40 Best New Bands Of 2010’ staan onder meer fantastische tracks van Perfume Genius, Tamaryn, Tame Impala, Twin Sister, Gold Panda, Mountain Man, War Paint en Zola Jesus. Goed volk dat al heel wat stof deed opwaaien en hier handig in één file.
 
Atlas Sound –alias van Bradford Cox van Deer Hunter- doet het nog beter. Hij gooide in de afgelopen tijd liefst vier albums met demo’s op het net. Voor wie van de alternatieve bruisende Amerikaanse scene van dit moment houdt een must. Je vindt volume 3 hier en volume 4 hier.
 
 
De boekskes
Slecht nieuws voor de fans is het blijkbaar niet: de overlevende leden van Pink Floyd zullen dan toch geen reünieconcert spelen in het komende jaar. Het bleek dat het hele gebeuren zou doorgaan op een exclusief duuuur feestje bij Jemima Khan (ex-vriendinnetje van Hugh Grant) thuis. Vooral drummer Nick Mason zag zo een elitair gedoe niet zitten. Meteen moeten we ook het adagium herroepen dat drummers de dommeriken van een rockband zijn. 
Een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Countryneuzelaar Willie Nelson (77) werd deze week weer eens gearresteerd voor het bezit van marihuana. Hij werd in Texas aangehouden, moest naar de gevangenis, maar betaalde prompt 2500 dollar en kwam op borg vrij. De man is daarbij niet aan zijn proefstuk toe, ook in 2006 werd hij al eens van dezelfde feiten beticht.
 
Is het nog tijd om dekking te zoeken? Coldplay (druk aan het werk aan een nieuwe plaat) brengt op 1 december een kerstsingle uit die ‘Christmas Lights’ heet. Als er nu één ding is waar we een bloedhekel aan hebben, dan zijn het wel al die protserige kerstlichten die in deze tijd van het jaar aan de gevels van de voor de rest goed gebarricadeerde huizen verschijnen. Dat belooft.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!