Betoging, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Studenten, Antwerpen, Grote Markt, Erasmus -

Erasmusstudenten protesteren op Antwerpse Grote Markt

ANTWERPEN - De Grote Markt was maandag 29 november het toneel voor een betoging van een dozijn internationale Erasmusstudenten. Ze betoogden tegen de mogelijke goedkeuring op 30 november van een Italiaanse wet die flink zal snijden in het budget van Italiaanse universiteiten. Onder hen deelnemers uit Italië, Rusland, Spanje en Estland.

maandag 29 november 2010 17:00
Spread the love

Het protest vond tegelijkertijd plaats in 38 Europese steden, na een oproep via Facebook van vijf dagen geleden. Het is gericht tegen de Italiaanse minister van Onderwijs, Mariastella Gelmini, de auteur van de hervormingswet voor de universiteiten.

De studenten droegen een bord met het opschrift: “Geen Gelmini-wet. Geen braindrain vanuit Italië”. Op een paar dagen vond de oproep op Facebook zijn weg naar 1.200 Italiaanse studenten overal in Europa. Die slaagden erin hun medestudenten te mobiliseren.

Privatisering

Het voorstel wil fors snijden in de toelages voor de universiteiten. Een eerste slachtoffer van de besparingen zijn de onderzoeksinstituten. Jonge Italiaanse wetenschappers worden nu reeds al weinig betaald (zeven à achthonderd euro per maand). Met deze hervorming zullen velen van hen uit het systeem geduwd worden.

Een ander heikel punt is de gedeeltelijke privatisering van het overkoepelend orgaan dat de universiteiten beheert. Voor het land waar de eerste openbare universiteiten ontstonden, is dat een fatale breuk met de oorspronkelijke geest van die universitaire gedachte, aldus Dario Gaspari (21), Valentina Balletti (21) en Chiara Rizzi (22).

Vorige week waren er al protesten in Italiê: studenten en wetenschappers bezetten gedurende enkele dagen het Colosseum in Rome, de scheve Toren van Pisa, het San Marcoplein in Venetië en een hele reeks Italiaanse universiteiten.

Na het studentenprotest en veel tegenwerking in het parlement, werd het oorspronkelijke wetsvoorstel opgeschort. Naar verluidt stemde de Italiaanse minister tijdens een amendement in het parlement per ongeluk tegen haar eigen voorstel.

Solidariteit uit Rusland, Spanje en Estland

Onder de betogers waren niet alleen Italiaanse Erasmusstudenten, maar ook Spanjaarden, een meisje uit Estland en zelfs twee Russische studentes.

Vanwaar die solidariteit met hun Italiaanse collega’s? Anastasja Kolesnik (20) en Anna Serova (20) uit Moskou: “We willen onze Italiaanse vrienden steunen in hun protest omdat wij in ons land een vergelijkbare situatie kennen. De overheid wil ons onderwijs gedeeltelijk privatiseren. Demonstraties zijn niet evident in Rusland. We wilden meedoen en kijken hoe zulke betogingen gaan in Europa. Die ervaring willen we gebruiken om in Rusland vergelijkbare protesten te organiseren.”

Anna Castro (20) en Veronica Peral Galvez (22) uit Barcelona: “We doen mee omdat het ons doet denken aan demonstraties in Spanje twee jaar geleden aan de universiteit van Barcelona. Het privatiseren van het onderwijssysteem betekent een verarming voor de hele samenleving.”

Merili Tammisaar (22) uit Estland: “Ook in Estland wil de regering geld besparen ten koste van onderwijs, o.m. door te besparen op lonen van leraars. Maar hoe kan je onderwijzen zonder leraars? Landen met een slecht onderwijssysteem verliezen niet alleen kennis, maar ook cultuur.”

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn, Foto: Bert Roymans

take down
the paywall
steun ons nu!