Cultuur, Recensie, The National, The Jam, Heaven 17 -

Luisterpost: uitgebreide edities The National, The Jam en Heaven 17

Het einde van 2010 is op komst. Imposante boxsets en allerhande speciale edities liggen te wachten voor onder de kerstboom. In een eerste aflevering stellen we u de ‘expanded’ versie van ‘High Violet' van The National, naast de ‘deluxe’ edities van ‘Sound Affects’ van The Jam en Heaven 17’s ‘Penthouse and Pavement’ voor . Allemaal dubbel-cd’s voor de prijs van één enkele.

vrijdag 26 november 2010 23:54
Spread the love

High Violet

De lof zingen van ‘High Violet’ van het Amerikaanse The National hoeft al lang niet meer. De plaat zal geheid hoge ogen gooien in de eindejaarslijstjes van 2010 en met goed recht. Nu is er ook een dubbele cd-versie verschenen met 8 extra songs. Daaronder twee b-kantjes, een nieuwe lezing van ‘Terrible Love’, twee nieuwe songs en drie liveversies van liedjes die ook op ‘High Velvet’ staan. 

De extra nummers voegen niets wezenlijk toe aan het meesterwerk, maar zullen de fans zeker plezieren. We denken daarbij vooral aan een pakkende pianoversie van ‘Bloodbuzz Ohio’. Voor wie de plaat nog niet in huis mocht hebben, is het nu het moment.
 
Sound Affects

The Jam – de eerste band van Paul Weller – was een van de belangrijkste groepen uit de punk- en New Wave-tijden. Hun vijfde plaat ‘Sound Affects’ behoort tot hun beste LP’s, al staat ze stijf van de psychedelische sixties-nostalgie. ‘Sound Affects’ bulkt van knappe nummers als ‘Start’, ‘That’s Entertainment’ en ‘Set The House Ablaze’. Het hele werkstuk telt 11 liedjes en duurt amper 35 minuten, maar kreeg er in haar ‘Deluxe Edition’ liefst 22 songs bij. 

Daartussen een hele reeks onuitgegeven demo’s, b-kantjes en ook covers van The Kinks (een subliem ‘Dead End Street’ en ‘Waterloo Sunset’) en The Beatles (‘Rain’ en ‘And Your Bird Can Sing’). 
 
Volgens bepaalde berichten zouden er nog andere songs tijdens de sessies opgenomen zijn –waaronder covers van Wire en Joy DIvision! – maar die vinden we hier spijtig genoeg niet terug. In elk geval zal dit iedereen die verslingerd is op The Jam, het werk van Paul Weller of de Britse New Wave uit de jaren ’70 – ‘80 de oren uitsteken.
 
Penthouse and Pavement

En u we toch in de jaren ’80 zitten, mogen we zeker deze heruitgave van Heaven 17’s debuut-LP ‘Penthouse and Pavement’ niet aan u laten voorbijgaan. De plaat verscheen in volle New Wave (’81) en was een van de belangrijkste elektronicareleases van die jaren. De heren (twee ex-Human League-leden plus zanger Glenn Gregory) gingen verder op het elan van Kraftwerk, maar kozen echter niet voor koude sferen. Integendeel: ze lardeerden hun electropop met rake, linkse ideeën.
 
Dat bewees de nog steeds weergaloze opener ‘(We Don’t Need This) Fascist Groove Thang’. Maar ook het titelnummer en bij voorbeeld ‘Soul Warfare’ en ‘Play To Win’ hebben de tand des tijd goed doorstaan.  De extra cd bevat 20 nummers waaronder een stel langere versies van de singles en een aantal elektronische experimenten. Aan de dubbelaar werd ook nog een DVD toegevoegd. Een hernieuwde kennismaking met cutting edge pop van – ahum – straks dertig jaar geleden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!