Europese klimaatbijeenkomst in Brussel
Verslag, Milieu -

Europese klimaatbijeenkomst in Brussel

Het weekend voor de start van de klimaattop in Cancún vindt in Brussel de Climate Assembly plaats. Klimaatactivisten uit heel Europa zullen aan de bijeenkomst voor klimaatrechtvaardigheid deelnemen. Op het programma staan een kritische massa, workshops, het opstellen van een klimaatboodschap, een conferentie, het opbouwen van een actieve klimaatbeweging en een betoging.

vrijdag 26 november 2010 21:26
Spread the love

De European Assembly for Climate Justice vindt plaats van 26 tot 29 november in Brussel naar aanleiding van de COP16 in Cancún.

De Climate Assembly wordt georganiseerd door o.m. Friends of the Earth, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en La Via Campesina. Ook wordt er deelgenomen aan activiteiten van PlaceOvélo (kritische massa) en de Klimaatcoalitie (zingen voor het klimaat).

De deelnemers verzetten zich tegen valse marktgebaseerde oplossingen voor de klimaatverandering zoals emissiehandel en willen een klimaatrechtvaardige boodschap formuleren voor de onderhandelaars in Cancún.

Op het programma staan een kritische massa, workshops, het opstellen van een boodschap, een conferentie, het opbouwen van een actieve beweging en een klimaatbetoging.

Op vrijdagavond is er een kritische massa. Dit is een maandelijkse fietsdemonstratie onder het motto “we hinderen het verkeer niet, we zijn het verkeer”. De Brusselse kritische massa van november staat in het teken van de klimaattop in Cancún.

Zaterdagvoormiddag zijn er de hele dag workshops: over voedselsoevereiniteit, de rol van de vakbonden, het groene kapitalisme,… In de namiddag zitten de deelnemers samen om een boodschap voor de klimaatonderhandelaars in Cancún op te stellen. ‘s Avonds is er een conferentie met sprekers uit Rusland en Pakistan over de impact van klimaatverandering in hun land.

Zondag start met een discussie over acties en mobilisaties voor de komende maanden. In de namiddag sluiten de deelnemers zich aan bij de klimaatbetoging van de Klimaatcoalitie en gaan ze “Hey you” zingen voor het klimaat.

Maandagochtend wordt de Climate Assembly ontbonden en gaat de COP16 in Mexico van start. Tijdens de duur van de klimaattop staan in Brussel nog verschillende activiteiten op het programma.

Het Klimaatactiekamp roept op om op maandag om 14u naar het Schumanplein te komen voor een “demonstration against carbon trading”.

Tot 12 december vindt de Jongerenbijeenkomst voor Klimaatrechtvaardigheid plaats. De onderhandelingen en de dagelijkse politieke briefings tijdens de COP16 worden online opgevolgd.  

take down
the paywall
steun ons nu!