In de lijn voor een gratis maaltijd
Nieuws, Wereld -

Honger lijden op Thanksgiving

WASHINGTON -- Veel Amerikanen vieren vandaag Thanksgiving, een dankdag voor het gewas waarbij eten een belangrijke rol speelt. Een op de zes Amerikanen loopt echter het risico honger te lijden, inclusief een kwart van alle kinderen in het land.

donderdag 25 november 2010 12:51
Spread the love

Wereldwijd zijn 925 miljoen mensen, iets minder dan 15 procent van de wereldbevolking, ondervoed. Volgens analisten lijkt het erop dat pogingen van Washington om in het buitenland honger te bestrijden, succesvoller zijn dan die in het binnenland.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schatte vorige week dat 49 miljoen Amerikanen, inclusief 17 miljoen kinderen, in 2009 een of meer momenten gekend hebben waarbij er gebrek aan goed voedsel was. Het ministerie publiceerde de cijfers een week voor het jaarlijkse Thanksgivingfeest, waarbij gezinnen vaak uitpakken met overvloedige maaltijden. Maar niet iedereen kan zich dat veroorloven.

Het aantal huishoudens waar “voedselonzekerheid” speelt, steeg in 2008 als gevolg van de economische crisis. In 2009 was er nog geen sprake van een daling.

Om iets aan het probleem te doen, heeft de Amerikaanse regering voedselprogramma’s opgezet. Deze programma’s werden tijdens de economische crisis uitgebreid en ze lijken vruchten af te werpen.

Ondanks het feit dat de werkloosheid steeg van iets minder dan 9 miljoen mensen in 2008 tot 14 miljoen in 2009, nam de voedselonzekerheid niet toe, zegt Kevin Concannon, ondersecretaris voor Voeding en Consumentendiensten.

Voedselwoestijnen

Nu de aandacht van Washington uitgaat naar het verlagen van de federale schuld, staan de voedselprogramma’s onder druk. Sommige programma’s worden gekort omdat het geld naar andere programma’s gaat, maar in andere gevallen is het gewoon een kwestie van politieke prioriteiten.

In de aanloop naar de verkiezingen voor het Congres, eerder deze maand, gingen zowel Republikeinen als Democraten onderwerpen op het gebied van armoede uit de weg, zegt Joel Berg, directeur van de Coalitie tegen Honger in New York. “Ze waren bang daarmee kiezers uit de middenklasse weg te jagen. Daarmee negeerden ze ook het feit dat miljoenen Amerikanen die voorheen stevig in die middenklasse verankerd waren, nu zelf op de rand van armoede en honger staan.”

Een herinvoering van de Child Nutrition Act, die geld moet verstrekken voor voedselprogramma’s op scholen, moet nog worden goedgekeurd door het Congres.

President Barack Obama wil ook 400 miljoen dollar besteden aan vers, gezond voedsel voor arme buurten, die ook wel eens “voedselwoestijnen” worden genoemd. Fastfoodrestaurants en kleine winkels zonder verse producten zijn daar vaak de enige mogelijkheden om in de buurt eten te kopen.

– – – – – – – –
Auteur: Matthew Berger

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!