Verslag, Nieuws, Europa, Economie, Portugal, Algemene staking, Bezuinigingsbeleid -

Algemene staking Portugal: verslag van aan een stakingspost

Woensdag 24 november vond in Portugal een algemene staking plaats. De arbeidersklasse verzette zich via deze staking tegen de besparingen van de Portugese regering. Onder druk van de burgerij en financiele speculanten lanceerde de Portugese PS-regering drie opeenvolgende besparingspakketten, met enorme sociale en economische gevolgen. Volgens de vakbonden waren er drie miljoen stakers.

donderdag 25 november 2010 11:00
Spread the love

Wij gingen met een paar leden van Socialismo Revolucionario, een zusterorganisatie van LSP in België, gedurende de stakingsdag van 24 november onze solidariteit betuigen aan verschillende stakingsposten, en ondersteunden ze waar nodig.

De algemene staking werd dinsdagavond ingezet rond 20 uur aan de luchthaven in Lissabon. Met ondersteuning van Carvalho da Silva, algemeen secretaris van de communistische vakbond CGTP, en de ondersteuning van de delegatie van de vakbond van het gemeentepersoneel van Lissabon (STML) – werd de staking ingezet door de brandweer. Slechts een werkwillige daagde op. Vluchten werden sindsdien geschrapt – geen enkele lijnvlucht landde op 24 november in Lissabon.

Nadien vergezelden we de delegees van de schoonmaakdiensten naar het belangrijkste depot van vuilnisophaaldienst. Daar was er na enig overleg met de vakbond slechts één werkwillige op de 115; een nooit gezien succes. Hetzelfde gold voor de stakingspost aan het centrale São José-hospitaal. Het ziekenhuis kent een strijdbare traditie. Bij de verplegers waren er geen werkwilligen. Maar uitzonderlijk staakte deze keer een groot deel van de artsen mee. Enkel spoedoperaties werden verzekerd.

Cabo Ruivo

Rond middernacht werd de zaak grimmiger. Er werd versterking gevraagd aan een stakingspost vanwege problemen bij het hoofdverdelingscentrum van de Correios (Post) in Cabo Ruivo. Toen we er aankwamen, stond de stakingspost er oog in oog met een private veiligheidsfirma. Bij de werknemers van de post waren er nochtans niet veel stakingbrekers. Slechts 6 van de 276 postmannen van dit verdeelcentrum gingen aan de slag.

De directie had echter alle middelen ingezet om de staking te breken. Ze hadden externe vrachtwagens en chauffeurs aangevoerd, beveiligd door een legertje private veiligheidsdiensten om de stakingspost te doorbreken. Dit is uiteraard een illegale actie tegen het stakingsrecht.

De postmannen en vrouwen, geconfronteerd met de dreigende privatisering en ontslagen, waren niet van plan om hun stakingsrecht zomaar op te geven. De vrachtwagens werden dan ook onmiddellijk geblokkeerd door de aanwezige stakers.

De directie vroeg om politieversterking. Dertig robocops in gevechtskledij verschenen op het toneel om de gorrilla’s van de bewakingsfirma te versterken en een doorgang te forceren.

50 met matrakken bewapende mannen stonden zo tegenover de 100-man-en-vrouw sterke stakingspost. Op allerlei wijzen probeerden deze de doorgang te passeren, duwen en trekken, stoten met de schilden en helmen en zelfs traangas. Balans na 4 uur duwen en trekken: een hoop blauwe plekken, één iemand tijdelijk verblind door pepperspray en één staker flauw gevallen.

Toen echter nog eens 20 extra robocops verschenen en de politie duidelijk maakte dat het een gevecht van man tegen man zou worden, werd door de delegees beslist om de stakingspost deels te ontruimen. De geblokkeerde vrachtwagens zouden immers nooit op tijd op hun bestemming komen, actie geslaagd dus.

Bovendien konden de stakers het risico niet lopen dat iedereen zou worden weggebracht naar de gevangenis, gezien het grote aantal delegees uit andere diensten die aanwezig was, en overdag aanwezig moest zijn op andere plaatsen.

Muzikale erfenis van Zeca Afonso

Na een (te) korte nacht vervoegden we stakingsposten aan het kasteel van São Jorge en de metro van Lissabon. In het station Restauradores konden we vaststellen dat geen enkele metrotrein reed. Rond de middag was er een actie van stakende leraren en studenten voor het ministerie van Onderwijs, gevolgd door een antikapitalistische betoging aan het Rossio-plein.

De stakingsdag werd uiteindelijk afgesloten met een groot concert in het centrum van de Baixa, de benedenstad van Lissabon. Toespraken van vakbondsleiders wisselden er af met muzikale interventies. Speciale aandacht ging naar de muzikale erfenis van Zeca (Zé) Afonso – de belangrijkste Portugese protestzanger.

Eén ding leek duidelijk, de arbeidersklasse in Portugal zal zich zeker niet laten doen. Als het van hen afhangt, zal het niet bij deze staking blijven …

Jonas Van Vossole

Jonas Van Vossole is politicoloog en actief bij LSP in Gent en de Westhoek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!