Nieuws, Economie, Samenleving, België, Financieel, Banken, Bankencrisis, Financiële sector, Wallonië, Alternatieve financiële sector, Franstalige gemeenschap -

500 mensen bijeen voor ander financieel systeem

Bijna 500 mensen zijn zaterdag bijeengekomen in Brussel voor een staten-generaal over een verantwoord en solidair financieel systeem. Het is een initiatief van Réseau Financement Alternatif, de tegenhanger van Netwerk Vlaanderen, dat naar buiten kwam met een manifest. Politici konden erop reageren en spraken zich uit voor een volledige scheiding tussen spaarbanken en zakenbanken.

donderdag 25 november 2010 13:13
Spread the love

Het door Réseau Financement Alternatif voorgestelde manifest voor een verantwoorde en solidair financieel systeem telt twaalf belangrijke punten.

Helemaal vooraan staat de oproep om sociaal schadelijke investeringen te stoppen. Gevolgd door de oproep om het spaargeld  te onttrekken aan de greep van speculanten en te investeren in de reële economie.

Het manifest pleit verder voor transparante bankinvesteringen en voor een minimumnorm die verzekert dat het om sociaal verantwoorde investeringen gaat.

Het geld moet dienen om de transitie naar een ‘ecosolidaire’ maatschappij in België en de wereld te financieren.

Ook in de petitie: voor iedereen de toegang verzekeren tot de financiële basisdiensten sparen en krediet, het responsabilieren van de banken en een ‘ecosolidaire’ fiscaliteit ontwikkelen.

Splits spaarbanken en zakenbankieren

Al deze punten vormden het voorwerp van een politiek debat met als deelnemers: Thierry Bodson van FGTB (ABVV), Francois-Xavier de Donnea (MR), Joseph George (CDH), Georges Gilkinet (Ecolo), Thierry Jacques van MOC (ACW) en Karine Lalieux (PS).

Heel opvallend: alle Franstalige partijen waren het erover eens dat de activiteiten van spaarbanken volledig gescheiden moeten zijn van wat investerings- of zakenbanken doen. Het opsplitsen van banken zodat elke bank ofwel spaarbank is, ofwel zakenbank, laat toe om de solvabiliteit van spaarbanken te verzekeren. Zo zijn de spaarders zeker dat hun spaargeld veilig is, en kunnen gezinnen en bedrijven aan het noodzakelijke krediet geraken.

take down
the paywall
steun ons nu!