Alter1fo
Cultuur, België, Lokaal, Gent, Roma, De Centrale, Gent, Way2roma, Romafestival, Cultuur Oost-Europa -

Maak kennis met de Roma

De interculturele artiestenorganisaties De Centrale en Choux de Bruxelles organiseren samen het vierdaagse Romafestival in Gent. Allerhande in België verblijvende Oost-Europese artiesten zullen er concerten en workshops geven. Een manier om de Romacultuur in een ander daglicht te plaatsen. Luc Baeckeland van De Centrale geeft meer uitleg.

woensdag 24 november 2010 17:00
Spread the love

Waarom organiseren jullie dit Romafestival?

Luc Baeckeland: “De laatste tien jaar is de toestroom van Oost-Europeanen aanzienlijk toegenomen. Daarom willen we vanaf nu meer aandacht hebben voor de Roma en hun muziek. We willen vooral hun competenties in de verf zetten in plaats van het problematiserend karakter van deze groep te benadrukken, zoals de publieke opinie en de media vaak doen.”

Is dit festival vooral een reactie tegen de negativiteit tegenover de Roma?

Baeckeland: “Onder andere. Dit is de reden waarom sommige initiatiefnemers uit een aantal Oost-Europese landen en Oostenrijk hier vorige week vrijdag zijn aangekomen. Zij hebben een eigen propgramma om de Romacultuur in een ander daglicht te plaatsen. Ze willen aantonen dat Roma in de marginaliteit niet altijd het gevolg zijn van een gebrek aan competenties of  de moeite om zich aan te passen.”

Op welke manier gaan zij hun talenten tonen?

Baeckeland: “Vooral via concerten en workshops. De muziekband Jaune Toujours en DJ Gaetano (ook wel bekend als de Brussele Balkankoning) zullen vrijdag spelen. Dit zijn vooral artiesten die inspiratie halen uit de Oost-Europese cultuur om hun eigen ding te doen.”

“Martin Balogh is een Roma die in Gent woont. Hij zal een workshop geven over Romadans en Slovaakse zigeunermuziek. De Gipsy Wolves spelen op zondag. Hun liedjes getuigen over dagelijkse aspecten van de Roma. Kesai Tchave is een grote band met volwassenen en kinderen. Zij toeren in Europa. De meeste artiesten zijn in België verblijvende Roma’s.”

Verwachten jullie veel volk?

Baeckeland: “Ja. Of dit effectief zo is, weten we natuurlijk pas zondag. We promoten het festival door een link te leggen met sociale organisaties zoals Hand in Hand, Werkgroep Vluchtelingen, Intercultureel Netwerk Gent en De Sloep vzw.”

“Zij staan dicht bij de doelgroep van de Roma’s. Vrijdag werken we samen met Victoria Deluxe, een sociaal artistieke organisatie in Gent die sterk sociaal-artistieke projecten op zet, die zo dicht mogelijk aansluiten bij de wereld van volksmensen.”

Het Romafestival vindt plaats in Gent van donderdag 26 tot en met zondag 29 november 2010.

take down
the paywall
steun ons nu!