Afrocubism: de zoektocht is begonnen
Nieuws, Cultuur, Recensie, Muziek, Cuba, Mali, Afrocubism, Buena Vista -

Afrocubism: de zoektocht is begonnen

Afrocubism is een oud droomproject dat uiteindelijk dit jaar pas vorm kreeg. Al uit 1996 dateert het idee om muzikanten uit Mali en Cuba samen te laten spelen. Uiteindelijk viel dat project in het water, maar wat daaruit kwam is de meesten van ons goed bekend: Buena Vista Social Club. Deze muzikanten kregen naam en faam in de hele wereld.

woensdag 24 november 2010 15:50
Spread the love

Eliades Ochoa, een schitterende guitarist, wereldbekend door zijn optredens met Buena Vista Social Club, heeft de leiding genomen over de groep artisten die nu dus Afrocubism is gaan heten.

Ochoa laat het allemaal varen op het podium. Hij is niet het type muzikant dat veel aandacht vergt. Misschien zou een wat meer energieke en interactieve leider geen slecht idee zijn.

Afrocubism telt heel wat andere bekende namen met een rijke geschiedenis. Op elektrische guitar speelt Djelimadi Tounkara, die nog steeds het beste uit zijn guitaar weet te halen. Hij lijkt zijn plek in de band te hebben gevonden. Op ngoni luit speelt Bassekou Kouyate, nog een andere Malinees die veel op het podium beweegt en wel het publiek opzoekt. Kouyate krijgt heel wat ruimte om zijn zin te doen.

Dat kan niet direct gezegd worden van Toumani Diabaté. Zijn kora klinkt niet zoals we het gewoon zijn. Het is allemaal te veel op de achtergrond en daar lijkt Diabaté zelf ook niet gelukkig mee, want als er nu één man is die wel weet hoe met het publiek te communiceren, dan is hij het. Dat heeft Diabaté in andere optredens hier in België laten zien. Zijn sterke optreden vorig jaar aan Flagey zindert nog na.

Behalve de vaste band van Eliades Ochoa is er ook Malinese zang van niemand minder dan de legendarische Kasse Mady Diabaté. Talent genoeg op het podium om Bozar te entertainen.

Uiteindelijk worden de verwachtingen niet volledig ingelost. Vooral het begin van het concert was nogal stroef. Behalve Tounkara en Kouyate zocht de rest van Afrocubism nog zijn ritme.

Misschien waren de verwachtingen te hoog gegrepen. Het moet wel gezegd dat zodra de nummers meer bewogen of een beetje bekender in de oren klonken, een deel van het publiek zijn stoel verliet om dichter bij de muzikanten te komen.

Want ook al was dit optreden niet zoals we het verwacht hadden, er bestaat geen twijfel dat de muziek van deze band binnen de kortste tijd meer op elkaar zal worden afgestemd en veel overtuigender zal klinken. Belangrijk daarin zal de juiste verhouding zijn tussen de verschillende instrumenten, met speciale aandacht voor de kora. Belangrijk evenzeer wie de interactie met het publiek zal verzorgen.

De reeks concerten die Afrocubism gepland heeft voor de volgende maanden, zal hier ongetwijfeld toe bijdragen.

Laten we hopen dat ze nadien naar België terugkomen.

take down
the paywall
steun ons nu!