Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

Sommige Republikeinen morren over eigen klimaatbeleid

De Amerikaanse Republikeinen stonden al niet te popelen om president Barack Obama te steunen in zijn inspanningen tegen de klimaatverandering. Sinds ze de tussentijdse verkiezingen van vorige maand wonnen, roepen de klimaatsceptici in de partij nog veel luider. Maar hier en daar klinkt intern gemor over die harde lijn.

maandag 22 november 2010 15:42
Spread the love

De parlementsverkiezingen op 2 november draaiden uit op een grote overwinning voor de Republikeinen. In het Huis van Afgevaardigden hebben ze voortaan de meerderheid, in de Senaat konden de Democraten hun meerderheid maar nipt behouden. De helft van de verkozen Republikeinen ontkent dat er sprake is van klimaatwijziging die door de mens wordt veroorzaakt, blijkt uit onderzoek door ThinkProgress.org. En 86 procent van de Republikeinse verkozenen verzet zich tegen klimaatwetgeving die de overheid geld kost.

Maar niet iedereen in de partij is het daarmee eens. In de Washington Post verscheen vrijdag een brief van Sherwood Boehlert, voormalig Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden (1983-2007) en sinds 2001 voorzitter van het wetenschapscomité van dat Huis. “Ik roep mijn mede-Republikeinen op om hun geesten te openen en te herbekijken wat grotendeels de partijlijn is geworden: ontkennen dat de klimaatverandering en de opwarming van de aarde bezig zijn en dat die grotendeels het gevolg zijn van menselijke activiteiten.”

Eerder viel een andere Republikein, Bob Inglis, uit naar zijn partijgenoten. Inglis verloor vorige maand zijn zetel aan een kandidaat van de Tea Party, die bekend staat als een klimaatontkenner. Op ThinkProgress.org waarschuwde Inglis zijn conservatieve partijgenoten dat zij misschien wel niets geloofden van de klimaatwijziging, “de Chinese geloven het wel. En zij zijn van plan ons deze eeuw op te slokken. Zij zijn van plan te innoveren rond deze problemen en ons, en de rest van de wereld, de technologie te verkopen die toonaangevend zal zijn in de 21ste eeuw.”

take down
the paywall
steun ons nu!