Samenleving, Betoging, België, Non-profit -

Witte Woede in Brussel

zaterdag 20 november 2010 13:30
Spread the love

In Brussel werd vrijdag de eerste grote Vlaamse Non-Profitbetoging gehouden naar aanleiding van het komende Vijfjarenakkoord. Al was dat niet de enige reden om op straat te komen. De socio-culturele sector en de beschutte werkplaatsen protesteerden tegen de besparingen van de Vlaamse regering, en vooral tegen Kris Peeters en ministers Schauvliege en Muyters.

Muyters is niet populair in de ‘klassieke’ non-profitsector, omdat hij eerder al voorstelde de sector verder te regionaliseren. Een akkoord laat ook nog steeds op zich wachten. De betoging ging echter niet enkel over de problemen in de sector, want toespraken en slogans pikten ook in op meer structurele zaken, zoals het tekort aan geld in de sector terwijl banken probleemloos werden gered.

In elk geval is het voor de betogers duidelijk dat het antwoord “er is geen geld” niet voldoende zal zijn tijdens de komende onderhandelingen en op de vraag voor betere werk -en loonvoorwaarden. Zij eisen meer middelen en stellen dat het ‘gehaald moet worden waar het zit’. De woede was dan ook duidelijk, en werd (symbolisch) geuit door met lege dozen en rotte eieren te gooien richting Martelarenplein. De kans is hoe dan ook groot dat deze betoging slechts een voorsmaakje was van wat nog komen zal.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!