Cultuur, Recensie, Lambchop, Kurt Wagner, Calexico -

Luisterpost: Lambchop ‘Is A Woman’ heruitgave

Het bekende Duitse indielabel City Slang bestaat 20 jaar en viert dat met de heruitgave van een aantal van de beste platen uit haar cataloog. Daartussen een van de meesterwerken van de Amerikaanse band Lambchop: het ongeëvenaarde ‘Is A Woman’.

zaterdag 20 november 2010 01:35
Spread the love

 ‘Is A Woman’ was de plaat waarmee Kurt Wagner en zijn altijd maar veranderend Lambchop hun doorbraakplaat ‘Nixon’ opvolgden. Van de zalige mix tussen soul en country ging de band ineens over op een traag, rokerig tempo dat slechts in eenzame jazzbars ver na middernacht aan te treffen valt. 

 De elf songs boren allemaal een soort van melancholie aan waar de luisteraar echter niet mistroostig van wordt. Hoogtepunten als ‘The New CobwebSummer’ en ‘The Old Matchbook Trick’ illustreren dat de aanpak van piano en gitaar en wat verre elektronica ze meteen tijdloos maakt. Tot vandaag zijn we dan ook nog steeds niet uitgeluisterd naar wat ooit tot de ultieme zondagnachtplaat werd gedoopt.  Een monument dat het sowieso waard is om weer in het zonnetje geplaatst te worden, maar het fijne aan deze heruigave is de extra cd die erbij zit. Daarop liefst zestien extra songs waaronder covers van Lee Hazlewood, The Rolling Stones en The Kinks (het omstreden ‘Art Lover’). Hier vind je ook de fantastische versie van ‘This Corrosion’ – oorspronkelijk van The Sisters Of Mercy – door velen als een van de beste covers van het afgelopen decennium gezien. De rest zijn eigen liedjes die om de een of andere reden ‘Is A Woman’ niet haalden.De tracks stammen uit opnamesessies uit dezelfde periode en laten soms wat meer instrumenten horen, zonder dat ze veraf staan van het intieme, akoestische karakter van ‘Is A Woman’.  Nog meer goed nieuws is er dat Lambchop ‘Is A Woman’ in haar geheel zal spelen op 26 november in het Koninklijk Circus. Ook ‘Nixon’ (uit 2000) wordt terug gereleased, met een extra live-DVD, terwijl er eveneens een gelimiteerde tour box uitkomt met 8 cd’s die enkel te koop waren tijdens de diverse tournees van de groep. City Slang brengt verder de succulente cd’s ‘Hot Air’ en ‘Feast Of Wire’ van Calexico opnieuw uit, beiden vergezeld van extra cd’s vol obscuur of onuitgegeven materiaal. En van The Notwist ziet het magnum opus ‘Neon Golden’ andermaal het daglicht, met een extra dvd er bovenop.  Het label geeft bij deze gelegenheid ook een compilatie weg waarop onder meer tracks van Calexico, Nada Surf, Sophia, Broken Social Scene, Caribou en The Album Leaf. Hier gratis te downloaden. 

 Beoordeling: ++++

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!