mediActivista
Nieuws, Wereld, Europa, Afghanistan, Lissabon, Anti NATO -

Anti-NAVO-protest in Lissabon: 50 kruisen voor doden in Afghanistan

vrijdag 19 november 2010 16:30
Spread the love

LISSABON — Actievoerders van het anti-NAVO-protest bezetten donderdagmiddag het gazon van het Alameda Henrique Afonso in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Ze deden dit met de aanleg van een symbolisch kerkhof van 50 kruisen. Die staan symbool voor de 70.000 mensen die stierven in de oorlog in Afghanistan, onder wie 33.500 burgers, 27.000 leden van gewapende groepen, 7.000 Afghaanse militairen (www.veteransforpeace.org) en 2.200 NAVO-soldaten (www.icasualities.org).

De situatie van deze oorlog, die al negen jaar aansleept en waarin ook Portugal als NAVO-lidstaat betrokken is, wordt almaar uitzichtlozer.

Vanaf vrijdag 19 november vindt in heel de stad een ‘internationale anti-oorlogsconferentie’ plaats. Op de agenda staat de inhoudelijke kritiek op de NAVO en haar oorlogsbeleid, de analyse van haar strategische positie, en de pacifistische acties en alternatieven, met de bedoeling de internationale samenwerking in het verzet tegen de oorlog te versterken.

Een brede coalitie van organisaties heeft beslist in Lissabon hun protest tegen de NAVO te uiten. Het netwerk, dat luistert naar de naam PAGAN, vraagt de opheffing van de NAVO.

Het netwwerk bestaat uit vredesgroepen en -activisten (onder meer Pax Christi), milieu-organisaties en mensenrechtengroepen, jeugdbewegingen en leden van de linkse Portugese partij Bloco de Esquerda. Het gaat over een brede pluralistische beweging, verenigd door het afwijzen van de NAVO en haar oorlogsbeleid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!