Foto Bas
Verslag, Nieuws, Samenleving, Cultuur, Betoging, België, Non-profit, Besparingen, Vlaamse regering, Brussel -

4.500 betogers uit non-profit eisen respect van Vlaamse regering

4.500 betogers uit de Vlaamse non-profitsector kwamen bij elkaar in Brussel en trokken naar het Martelarenplein. Na negen maanden wachten de vakbonden nog steeds op de start van de onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord met de Vlaamse regering. Bovendien zet minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) de hakbijl in het subsidiebudget voor de sociaal-culturele bewegingen.

vrijdag 19 november 2010 17:03
Spread the love

“Negen maanden geleden overhandigden we onze eisenbundel aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om een nieuw meerjarenakkoord te bespreken”, zegt Mark Selleslach, nationaal secretaris van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK. “Een nieuw investeringsplan is immers nodig voor meer jobs en betere arbeidsvoorwaarden en voor de uitbreiding van de zorg. Na 290 dagen hebben we slechts één keer vergaderd en dat kan echt niet.”

Daarna werden alle afspraken geannuleerd, zegt Selleslach. Er is dus geen enkel perspectief op een nieuw akkoord voor de 150.000 werknemers die in de Vlaamse non-profitsector zijn tewerkgesteld. De sector kwam daarom op straat en eist respect van de Vlaamse regering.

Het akkoord van de vorige Vlaamse regering met de non-profitsector liep af in oktober. “We wilden voldoende tijd uitrekken om te werken aan een nieuw akkoord”, zegt Selleslach. “Maar uiteindelijk kunnen we enkel nog betogen om respect te eisen van de regering voor onze sector en voor het sociaal overleg.”

Minister Schauvliege bespaart

Voor de betogers is ook minister van Cultuur Joke Schauvliege kop van Jut. Zij bespaart hard op het subsidiebudget voor de sociaal-culturele bewegingen die deeluitmaken van de non-profitsector. Er stapten 650 betogers mee uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

“Volgens het kaasschaafprincipe van minister Schauvliege krijgt elke sociaal-culturele beweging drie tot vijf procent minder subsidies”, zegt Bernard Desmet, nationaal coördinator van het Masereelfonds. “Maar in de realiteit worden organisaties als de vormingsinstellingen en de bewegingen veel harder getroffen.” Sommige bewegingen en Vorming Plus moeten 25 procent en meer inleveren.

“Door de besparingen krijgen we 56 procent minder subsidies”, zegt Koen Verbruggen van de Liga voor Mensenrechten. “We kunnen niet alleen minder campagnes opzetten, maar we moeten het ook met minder personeel stellen. We vrezen dat het over vijf jaar gedaan zal zijn als organisatie die werknemers in dienst neemt. De Liga zal wel blijven bestaan als een vrijwilligersorganisatie.”

De vrijwilligersorganisatie Ziekenzorg van de Christelijke Mutualiteit moet dit jaar zes procent inleveren. “Dat betekent dat we 60.000 euro mislopen”, zegt nationaal secretaris Johan Tourné. “Dat is één personeelslid minder en dat is te veel.”

“Wij komen op straat, omdat we worden geconfronteerd met een besparing van 25 procent”, zegt Erik Van Laecke, lid van de raad van bestuur van de actiegroep voor een duurzaam investeringsbeleid Netwerk Vlaanderen. “Aangezien 70 procent van ons budget naar personeelskosten gaat, heeft dat zijn gevolgen voor de werking van onze organisatie.”

Een delegatie van de betogers werd ontvangen door minister-president Kris Peeters. Die liet weten dat er binnen de regering een kader werd afgesproken voor de onderhandelingen. Er zou een nieuw vijfjarenakkoord kunnen komen. Alleen zou er in de eerste twee jaar enkel iets kunnen worden afgesproken over ‘kwalitatieve eisen’, zeg maar de eisen die weinig of niets kosten. Pas in de drie laatste jaren kan er ook iets gedaan worden aan koopkracht.

De vakbonden gaan zich daarover beraden. Volgende week is er nieuw overleg met de regering.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!