Nieuws, Economie, België, Brink's -

Veel volk op steunbetoging voor werknemers Brink’s

Honderden werknemers van waardetransporteur Brink's en sympathisanten zijn donderdagochtend samengekomen op het Koningsplein in Brussel. Een kleine delegatie kreeg na lang aandringen ook minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom te zien. "Het werd een dovemansgesprek", zegt Anita Van Hoof van de socialistische bediendevakbond BBTK.

donderdag 18 november 2010 15:39
Spread the love

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (VLD) ging volgens de vakbonden de voorbije weken twee keer in de fout in het dossier van Brink’s.

“Turtelboom probeerde de staking te breken door dringende transporten te laten uitvoeren door de Nationale Bank en vervolgens gaf ze een licentie aan een zusterbedrijf van Brink’s”, zegt Anita Van Hoof van BBTK.

Brink’s verkocht de zeer rendabele diamantvervoer aan dat zusterbedrijf Brink’s Diamond & Jewelry Services. De vakbonden vreesden dat Brink’s zo na het faillissement een doorstart wou maken via dat zusterbedrijf.

De handelsrechtbank van Brussel heeft inmiddels de faillissementsaanvraag van Brink’s intussen verworpen. Meer nog: de rechtbank annuleerde alle beslissingen die het bedrijf nam sinds eind juni. Die beslissingen werden namelijk genomen door drie bestuurders wiens mandaat vervallen was.

Dat betekent dat ook de verkoop van de diamantactiviteiten nietig werd verklaard. Dat kon Turtelboom echter niet meteen van gedacht doen veranderen. “Ze wil de beslissing van de rechtbank eerst bestuderen. Ze houdt dus vast aan een strikt juridische interpretatie en heeft geen oog voor de sociale aspecten van de zaak”, aldus Van Hoof. 

“Ik heb van haar ook nog altijd geen antwoord op de vraag of die licentie ook geldt voor het vervoer van biljetten en munten”, zegt Marc Geerinck van het ACV.

Hoe het nu verder moet, is niet helemaal duidelijk. “Dat hangt van de twee bewindvoerders af”, zegt Van Hoof.

Volgens Geerinck zijn de werknemers bereid om het werk te hervatten.

take down
the paywall
steun ons nu!