Verslag, Nieuws, Milieu -

Seizoensverbod op tonijnvangst onvoldoende

Voor de landen die in de oostelijke Grote Oceaan op tonijn vissen, geldt 62 dagen per jaar een vangstverbod. Milieuactivisten stellen echter dat dat onvoldoende is om de overleving van de bedreigde vissoort zeker te stellen.

woensdag 17 november 2010 15:15
Spread the love

De Inter-Amerikaanse Tropische Tonijncommissie (IATTC) in Californië stemde vorige maand in met nieuwe seizoensverboden voor 2011, 2012 en 2013. De lidstaten van de IATCC mogen 62 dagen per jaar niet vissen op de drie meest gegeerde soorten, de geelvintonijn, de grootoogtonijn en de gestreepte tonijn (skipjack).

Het verbod geldt voor alle leden van de IATTC: Belize, Canada, China, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, de Europese Unie, Frankrijk, Guatemala, Japan, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Taiwan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten Vanuatu en Venezuela.

Onafhankelijke waarnemers controleren of de landen zich aan de regels houden en de vissersvloten worden met satellieten in de gaten gehouden.

Geen verschil

Volgens Sari Tolvanen van de Oceanencampagne van de milieuorganisatie Greenpeace betekent het vangstverbod niet automatisch dat er ook minder gevist wordt. De periodes waarin niet gevist mag worden, zijn te kort om echt een verschil te maken, zegt ze. “Vissers die ringzegentechniek gebruiken, vissen 75 procent van het jaar. Ze stoppen tijdelijk met vissen voor onderhoud.”

Bij ringzegentechniek worden grote hoeveelheden vis gevangen en er is veel bijvangst van vissen die te klein zijn of soorten die niet geschikt zijn voor de markt. Deze vissersschepen zijn bovendien erg groot en ze gebruiken steeds vaker drijvende objecten om meer vis te vangen, zodat een seizoensverbod weinig verschil maakt, zegt Tolvanen.

De IATTC erkent dat de tonijnvisserij in de oostelijke Grote Oceaan toeneemt en dat de populaties kunnen gaan dalen als er te veel gevist wordt. In andere delen van de wereld is de tonijnpopulatie al gedaald tot een kritisch niveau.

De grootoog- en geelvintonijn worden in alle zeeën bedreigd door overbevissing. In de centrale en westelijke Grote Oceaan, waar de populatie een paar jaar geleden nog relatief fors was, bestaan nu serieuze problemen.

De blauwvintonijn uit de Atlantische Oceaan en aangrenzende zeeën staat op het punt van uitsterven. De populatie blauwvintonijnen in de Middellandse Zee nam sinds 1999 met 80 procent af.

take down
the paywall
steun ons nu!