Rellen tegen VN-macht in Haïti
Verslag, Nieuws, Haïti -

Rellen tegen VN-macht in Haïti

In de Haïtiaanse stad Cap-Haitien zijn rellen uitgebroken tegen de VN-troepen na de dood van twee betogers die door blauwhelmen neergeschoten zouden zijn. De bevolking beschuldigt de Minustah, de VN-vredesmissie in Haïti, ervan verantwoordelijk te zijn voor de cholera-epidemie.

dinsdag 16 november 2010 18:12
Spread the love

Jean-Luc Surfin, een 24-jarige bankbediende uit de noordelijke stad Cap-Haitien, zag het lichaam van een jonge man die neergeschoten was, volgens omstanders door blauwhelmen. “De mensen gaan het lichaam naar de Minustah dragen om te tonen wat ze gedaan hebben”, zegt Surfin.

Volgens officiële bronnen zijn minstens twee demonstranten neergeschoten. De VN-missie spreekt van zelfverdediging.

Cap-Haitien is niet de enige stad waar zware rellen uitbraken. Ook in Hinche en Gonaives, die zwaar getroffen zijn door de cholera-epidemie, braken onlusten uit. “Ik denk dat de mensen gefrustreerd zijn. Daarom komen ze massaal op straat”, zegt Surfin. “Ze zeggen dat ze zullen strijden tot de dood.” De demonstranten hebben barricades opgericht en bekogelen de troepen met stenen en flessen. Ze staken ook twee politiekantoren in brand.

Cholera

Amper twee weken voor de verkiezingen voert de Haïtiaanse overheid een verwoede strijd om de epidemie onder controle te krijgen. Intussen zijn op Haïti al meer dan negenhonderd mensen bezweken aan cholera.

De betogers beschuldigen de VN-vredesmacht ervan cholera het land in gebracht te hebben, nadat het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention vaststelde dat het om een variant ging die endemisch is in Zuid-Oost Azië.

Ook in Port-au-Prince smeulen de autobanden nog na. Studenten van de Faculteit Etnologie bekogelden er een VN-patrouille en plannen nog meer acties de volgende dagen. “We protesteren om dezelfde reden als de mensen in Cap Haitien. Ze zeggen dat de Minustah ons de cholera heeft gegeven. Het is de overheid die verantwoordelijk is”, zegt Lucien Joseph. “Er zijn al zoveel mensen gestorven en er is nog geen ernstig antwoord gekomen. Iedereen, het hele land, zal opstaan en eisen dat de Minustah vertrekt.”

Politiek

“In Haïti is het een traditie dat er geweld uitbreekt voor de verkiezingen”, sust Minustah-woordvoerder Vincenzo Pugliese. “De mensen zijn verward en angstig, en ik denk dat op dit moment makkelijk gemanipuleerd kunnen worden in deze  of gene richting.”
 
“Het komt er op neer dat de Minustah en cholera momenteel een politiek thema vormen, dat wordt uitgebuit”, zegt hij. “Iemand zit erachter. De bevolking beschikt niet over de communicatiemiddelen om iets op dergelijke schaal te organiseren. Iemand motiveert te mensen om dit te doen. Het maakt duidelijk deel uit van een plan.”

De woede van de bevolking heeft zich al enkele keren tegen de VN gekeerd sinds in augustus het lichaam van Gerard Jean Gilles gevonden werd op een terrein van de vredesmacht in Cap-Haitien. De tiener was opgeknoopt aan een boom. Enkele dagen later moest een VN-patrouille traangas gebruiken nadat ze werd bekogeld. Eén soldaat werd gewond.

Zeventien organisaties schreven een brief naar de VN-vredesmacht waarin ze vroegen een onafhankelijk onderzoek te laten voeren en zich bekloegen over “uw beslissing om de Haïtiaanse justitie tegen te werken in deze zaak.”

take down
the paywall
steun ons nu!