Foto: John Moussiaux
Opinie, Opinie, Filip Dewinter -

Dewinter (VB) schenkt slappe koffie

Er hing kruit in de lucht op het mythische "Schoon Verdiep" in het stadhuis aan de Grote Markt te Antwerpen. Flikken in burger doolden er rond, de plaatselijke media waren présent. Hét ging gebeuren.

dinsdag 16 november 2010 12:41
Spread the love

Filip Dewinter (Vlaams Belang) zou zijn sensationele begin november op het De Coninckplein gevonden buit van tien gram heroïne aan burgemeester Patrick Janssens (SP-a) overhandigen. Niet tijdens de gemeenteraad van 22 november, zoals eerst aangekondigt. Maar een week vroeger, maandag 15 november om 17u45. Het zou de clasch der titanen worden. De racist die ongehindert door de politie dagenlang met harddrugs rondloopt en de wet tart. De burgemeester die in de hoek van de ring gemept wordt. Fotograaf John Moussiaux en uw reporter van DWM trokken naar het “Schoon Verdiep” en misten niets van het drama. Lees de voorgeschiedenis : “Dewinter (VB) dealt heroïne”. (1)

Theater flopte

Die maandag avond was de teleurstelling compleet. Niks titanen gevecht. Rond 17u45 kwam uitdager Dewinter uitgeblust de Renaissance trappen opgesloft. Omringd door een paar “die hards” van het VB, en wat oudere mensen uit de buurt die “gebruikt” werden. Het SP-a gemeenteraadslid Frank Hostiaux (“krot op”) dat met mij over de trapleuning hing en als bewoner het Noord als zijn broekzak kent, zag slechts enkele bekenden. De rest was “import”, met Dewinter als West Vlaming op kop. Maar de échte hadden wel die verbitterde trek om de mond die een geheide Antwerpse VB-er kenmerkt. Philippe Van der Sande, rechterhand van Dewinter en supporter van “Monseigeur” Léonard, was ceremonie meester.

Enkelen zagen de “linksen” van DWM en schakelden over op een agressieve blik. Even daarvoor had een jongeman me voor de poort van het stadhuis deskundig uitgelegd dat àlle gazetten en de tv in handen zijn van uiterst links. Vandaar de verloedering van de samenleving. Er was nog één hoopvol licht, en dat was de honderd meter verder gelegen nazi kroeg De Leeuw van Vlaanderen, waar de harddrug alcohol bij sloten vloeit.
 
Het door Dewinter opgezette theater werd een totale flop. Wat hij schonk was slappe koffie. De uitgedaagde die de rol van deemoedig slachtoffer moest spelen, kwam niet opdagen. De deur van het kabinet van Janssens bleef potdicht. Een paar uur daarvoor had deze via zijn woordvoerder, Bart Govaert, laten weten : ” Tot onze verbazing stellen we vast dat het Vlaams Belang van de overhandiging van de druggerelateerde voorwerpen die bij een actie van het Vlaams Belang in Antwerpen Noord werden gevonden en die vandaag om 17u45 op het stadhuis was gepland een persmoment heeft gemaakt”.

Als enige had DWM reeds zaterdag dat gepland “persmoment” openbaar gemaakt. Met de bedenking dat het de taak van de politie was hier op te treden en een onderzoek in te stellen. Janssens volgde onze raad op.

 “Gevonden voorwerpen”

Zijn woordvoerder : “Voor alle duidelijkheid : het zal de politie en niet burgemeester Janssens zijn die de gevonden voorwerpen in ontvangst zal nemen”. Nu nog even onderzoeken of die “gevonden voorwerpen” niet betaald zijn uit de kas van het VB, wat de rol is van ieder persoon die bij die story betrokken is, waarom de woordvoerder van de politie – Bastiaenssens – verklaarde dat een eventueel opgesteld PV zou “verscheurd” worden inplaats van via het Parket tot een rechtszaak te leiden, of Dewinter hier niet het hoofd van “een drugsbende” is.

Helemaal vooraan staat de vraag uit wat die tien gram heroïne waarop Dewinter de lachwekkende waarde van 5.000 euro plakt, bestaat. Iedereen die meer kent van de drugsproblematiek, die niet onderschat moet worden en slachtoffers maakt, weet dat geen enkele dealer rondloopt met dosissen van tien gram die een 250 euro waard zijn. Heroïne wordt op straat verhandeld per gram, halve gram en minder. De meeste gebruikers zijn niet in staat enkele grammen in één keer te betalen. Daarom zijn ze, als zieken op zoek naar hun kleine dosis om de dag te overleven.
 
Dewinter en zijn supporters brachten een soort betere chocolaatjesdoos mee, waarop een doodshoofd. Daarin een plastic zakje met die volgens hem heroïne. En spuiten. Hij had ook een boodschap aan de pers, op het “Schoon Verdiep”. Hij had “eisen” ! Zero tollerance, keihard terugslaan, recht en orde, laten zien wie de baas is, het wordt een inhoudloos en vervelend verhaal.

Werden Dewinter en zijn kliek door de aanwezige recherche gearresteerd, zoals met actievoerder van “Trekt Uw Plant” (TUP) gebeurde toen ze de toepassing vroegen van een bestaand Koninklijk Besluit rond het gedogen van het bezit van cannabis ? Uiteraard niet, in Antwerpen meet men met vele maten en gewichten. Wel werd een PV opgesteld en de “vondst” afgegeven aan de flikken. Dezelfden die de TUP actievoerders letterlijk in de boeien sloegen. Wordt dat PV inderdaad verscheurd ? Of volgen er huiszoekingen bij extreem rechts ?

Samenscholingsverbod

Patrick Janssens was zo verstandig zich niet medeplichtig te maken door zijn bevoegdheden te overschrijden en illegaal verkregen heroïne in zijn bureaulade op te bergen. Hij is wel zo dom het programma van het VB verder uit te voeren. De “eisen” van Dewinter worden ingewilgd door deze “socialist” en zijn politieke meerderheid. Janssens wil volgens Gazet van Antwerpen – die deze week een rechts, sfeerscheppend “dossier” over het Noord verkoopt – “binnenkort met een samenscholingsverbod de drugdealers en gebruikers in de wijk 2060 van straat halen”.

Vandaag gebruikt hij onwettelijk Art. 84§1 van de politiecodex (dat over openbare manifestaties gaat…) om individuen wegens een “samenscholingsverbod” op te pakken. Wanneer ze een goedkoop biertje Cara drinken of er “anders” uitzien. Wanneer ze door “Big-Brother”, camera’s, opgemerkt worden bij raar, “verdacht” gedrag. Art.84§1 wordt onwettelijk gebruikt. Het “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) onthulde dat. (2) Het merkte op dat het door de Raad van State op verzoek van de Liga voor Mensenrechte onwettelijk verklaarde “straatverbod”, een nieuwe invulling krijgt. Even onwettelijk. Janssens begreep dat er stront aan de knikker is… Hij zoekt een reglementaire, wettelijke “oplossing” via de Gemeenteraad.
 
Janssens : “We hopen in december met het samenscholingsverbod naar buiten te komen. Op deze manier willen we niet alleen drugdelers, maar ook de gebruikers verder onder druk zetten. Want die laatste groep houdt de criminaliteit en de overlast mee in stand”.

De gebruikers, de verslavingszieken opjagen, dus. Zoals gebeurde met de hoertjes in het Schipperskwartier. En zo werd het toch nog leuk tussen Dewinter en Janssens. De burgemeester wou niet meespelen in de show van het VB met tien gram “gevonden” heroïne, maar Janssens ziet er geen graten in de “eisen” van extreem rechts die door Dewinter vorige maandag op het “Schoon Verdiep” gesteld werden, uit te voeren.
 
1 – “Dewinter dealt heroïne” https://www.dewereldmorgen.be/people/koen-calliauw
 
2 – “DAK”  http://www.daklozenaktiekomitee.eu

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!