Zorgen ondanks goede oogst in West-Afrika
Nieuws, Wereld, Afrika, Droogte, Voedsel en landbouw -

Zorgen ondanks goede oogst in West-Afrika

OUAGADOUGOU — De meeste landen in West-Afrika hebben dit jaar een goede oogst binnengehaald. Maar experts waarschuwen dat landen als Niger, Mali en Burkina Faso dringend meer water moeten opslaan en velden irrigeren om de verwachte gevolgen van de klimaatverandering te compenseren

zondag 14 november 2010 18:18
Spread the love

Met de productie van Senegal en Mali nog niet meegerekend, zullen de landen van West-Afrika en de Sahel – de droge streken ten zuiden van de Sahara – dit jaar naar schatting 51 miljoen ton graan binnenhalen, tegenover 45,5 miljoen ton vorig jaar. Dat schat het Interstatelijk Comité voor de Strijd tegen de Droogte in de Sahel (CILSS).

Honger voorbij

Tsjaad, Niger en Burkina Faso, drie landen die het afgelopen jaar met voedseltekorten kampten, zullen nu naar verwachting duidelijk meer graan oogsten. Over de hele regio bekeken gaan met name de productie van rijst en maïs erop vooruit. De goede oogsten zijn een gevolg van voldoende regen en van de inspanningen van de betrokken landen en hun financiers om de landbouwproductie aan te zwengelen, zegt het CILSS.

Toch is de stemming niet uitgelaten. “Dit jaar hebben we overschotten, maar als het volgend jaar niet regent, hebben we opnieuw problemen”, waarschuwt Maty Badiao van het Centrum voor Landbouw en Hydrologisch en Metereologisch Onderzoek (Agrhymet) in Niamey. “Om die cyclus te vermijden, moeten we de watervoorraden beter beheren. Alle landen moeten daar aan denken”.

Ontoereikende regenval in 2009 deed in West-Afrika veel oogsten mislukken en weidegronden verdrogen. Daardoor kregen meer dan tien miljoen mensen met voedselgebrek te kampen, schat de Britse hulporganisatie Oxfam. Alleen al in Niger leden 7,1 miljoen mensen honger; in Tsjaad twee miljoen. Ook streken in Mali, Nigeria en Burkina Faso werden getroffen.

Meer rampen

In de toekomst kunnen zo’n rampen nog vaker voorkomen. Agrhymet schat dat sommige soorten sorghum en gierst – twee veelgegeten graansoorten in de regio – tegen 2050 tot de helft minder zullen opbrengen door de klimaatverandering.

West-Afrika moet zich daarop voorbereiden, maar uitgerekend de landen waar het risico het grootst is, blijven achter. De negen Sahellanden hebben niet meer dan twintig grote dammen, terwijl de overige zeven West-Afrikaanse landen er negentig hebben. Minder dan drie procent van de akkers in de Sahellanden wordt geïrrigeerd. Alleen Mali en Burkina Faso behandelen al wolken met chemicaliën om ze tot regenen te brengen.

Het CILSS raadt landen en regionale verbanden ook aan grotere noodvoorraden aan te leggen om gewapend te zijn tegen de bevoorradingsschokken die de klimaatverandering kan veroorzaken.
 

take down
the paywall
steun ons nu!