Het Amerikaanse leger heeft nu ongeveer honderdduizend manschappen in Afghanistan. Vanaf juli volgend jaar zou die troepenmacht langzaam worden afgebouwd, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie en Republikeinse volksvertegenwoordigers zetten steeds meer druk op de regering om de soldaten langer in Afghanistan te houden. Dat zou nodig zijn om de huidige strategie van opstandbestrijding (COIN) te doen slagen.
Laten we eerst eens kijken naar de evaluatie van die strategie, staat er nu in het rapport van de invloedrijke Raad over Buitenlandse Betrekkingen (CFR), die een beroep deed op prominente analisten en voormalige topmensen uit de Amerikaanse regering, zowel Democraten als Republikeinen. De Afghanistan-werkgroep van de CFR werd voorgezeten door Richard Armitage, adjunct-buitenlandminister onder George W. Bush, and Bill Clintons adviseur voor nationale veiligheid, Sandy Berger.
Vooruitgang
Het Witte Huis is bezig met die formele evaluatie van de ambitieuze COIN-strategie. Is de recente verhoging van de troepensterkte van de VS en hun bondgenoten in Afghanistan tot 140.000 manschappen de juiste aanpak om de macht van de taliban voorgoed te breken? De Amerikaanse commandant van de troepen in Afghanistan, generaal David Petraeus, beweert dat er belangrijke vooruitgang wordt geboekt tegen de taliban, vooral in het traditionele bastion van de rebellen in en om Kandahar. Talibanleiders zouden daardoor ook meer toeschietelijk worden om vredesgesprekken te beginnen. Maar volgens critici moeten die hoopgevende berichten enkel het Witte Huis en de bondgenoten van de NAVO overtuigen om hun soldaten langer in Afghanistan te houden.
De experts van de Raad over Buitenlandse Betrekkingen zeggen dat er inderdaad “hoopgevende aanwijzingen van vooruitgang zijn”, zoals een snellere rekrutering en opleiding van Afghaanse militairen en het aanpakken van de netwerken van de taliban. Maar “de trends zijn minder bemoedigend” voor wat goed bestuur, de strijd tegen de corruptie en het bevorderen van verzoening aangaan.
Andere aanpak
De VS betalen zich blauw aan de huidige strategie, zegt de werkgroep van de CFR, en als ze niet werkt, moeten we onze ambities misschien terugschroeven. Als de evaluatie negatief is, moeten de VS kiezen voor een meer beperkte aanpak waarin het indammen van de terroristische bedreiging centraal staat. Daarvoor zouden dan maar tien- tot twintigduizend soldaten nodig zijn, die indien nodig ook een beroep kunnen doen op Amerikaanse luchtsteun.
Acht leden van de werkgroep zijn het niet eens met die conclusies. Zij zouden het fout vinden de huidige strategie meteen te verlaten omdat ze niet goed zou werken.
In het 92 pagina’s dikke rapport van de CFR wordt ook veel aandacht besteed aan Pakistan. De werkgroep concludeert dat Pakistan niet genoeg onderneemt tegen terroristische groeperingen en daardoor de strijd tegen de Taliban in Afghanistan blijft belemmeren. Als daar geen verandering in komt, moeten de VS ermee dreigen hun omvangrijke militaire hulp aan Pakistan stop te zetten. De niet-militaire hulp aan het land zou wel moeten worden voortgezet. De VS zouden ook moeten bijdragen tot de verbetering van de betrekkingen tussen Pakistan en India.