Niemand hoopvoller na besluiteloze top
Nieuws, Wereld, Economie -

Niemand hoopvoller na besluiteloze top

De Amerikaanse president Barack Obama nam in Zuid-Korea afscheid van de G20 met een boodschap aan zijn Chinese collega Hu Jintao. Hij riep China op om te voorkomen dat handelsonevenwichten in stand worden gehouden.

zondag 14 november 2010 15:51
Spread the love

China wordt verweten dat het zijn munt kunstmatig laag houdt. Zo voorkomt het land wereldwijde concurrentie. De VS zelf besloot onlangs echter om 600 miljard dollar in haar economie te steken, wat ook een protectionistische maatregel is.

Het gevolg daarvan is dat de VS net als de Chinezen met een ondergewaardeerde munt zitten, met een mogelijke handelsoorlog tot gevolg. Europa heeft hier geen controle over en kan hiervan het grote slachtoffer worden, waardoor ook bij ons (nog meer) bespaard zou moeten worden.

Van een gevecht tegen armoede, waartoe talrijke ngo’s voor de top opriepen, werd amper gesproken. Meer financiële steun voor gezondheidszorg, onderwijs en arme boeren in ontwikkelingslanden blijft dus uit. Meer nog. De landen die het grootste slachtoffer werden van de economische crisis kunnen te maken krijgen met protectionisme van de grote spelers op de wereldmarkt, en hun schamele economie nog verder achteruit zien gaan.

Oxfam was een van de talrijke ngo’s die erop wijzen dat van de 19 triljoen dollar waarmee de economie wereldwijd tussen 1981 en 2001 groeide, slechts 1,5 procent ging naar mensen die in armoede leven. Het hoopte nochtans dat de G20 haar beloofde inspanningen hierover zou waarmaken.

De G20, die bestaat uit de negentien landen met de grootste economieën plus de Europese Unie, is verantwoordelijk voor ongeveer 80 procent van de wereldhandel en tweederde van de wereldbevolking. De top, die sinds 1999 halfjaarlijks bijeenkomt, vindt volgend jaar in Frankrijk plaats. Voortaan gebeurt dit nog maar jaarlijks.  Het is dus een jaar wachten tot er bindende afspraken komen om de wereldeconomie in evenwicht te brengen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!