Onvrede onder Zuid-Chinese arbeiders blijft groot
Nieuws, Wereld, China -

Onvrede onder Zuid-Chinese arbeiders blijft groot

SHENZHEN — De sociale onrust in Zuid-China lijkt nog lang niet voorbij. De tergend trage loonontwikkeling en een relatief hoge inflatie blijven de onvrede voeden. En door het gebrek aan sociaal overleg is er geen geregelde uitlaatklep voor dat ongenoegen.

vrijdag 12 november 2010 14:00
Spread the love

Eind oktober kwam er een einde aan een staking in een fabriek van het Japanse Ricoh Elemex in Shenzen. Plaatselijke functionarissen en een vierhonderdtal gewapende agenten dwongen de 1300 arbeiders na vijftien dagen weer aan het werk te gaan. Een eenheid van de ordediensten bleef nog een week ter plaatse om te verhinderen dat een nieuwe staking zou uitbreken.

Minder overuren

De staking bij Ricoh was de meest recente sociale oprisping na een hete zomer  in de hele Zuid-Chinese Parelrivierdelta. Arbeiders en activisten in industriesteden als Guangzhou, Zhuhai en Shenzhen verwachten nog meer onrust. De inflatie neemt toe, loonstijgingen blijven uit en arbeiders kunnen ook niet meer zoveel overuren presteren als vroeger omdat de orderboekjes van de bedrijven niet meer zo vol zijn.

Volgens het Chinese Bureau voor de Statistiek steeg de index van de consumptieprijzen in China in september met 3,6 procent. Voorlopige gegevens wijzen op een nog sterkere stijging in oktober, al verklaarde de instelling dat de inflatie voor heel 2010 rond de 3 procent zou schommelen. De meeste lonen in China stijgen langzamer. Een kwart van de Chinese arbeiders heeft de voorbije vijf jaar zelfs helemaal geen loonsverhoging gekregen, zo blijkt uit een studie van de Algehele Chinese Federatie van Vakbonden, de officiële Chinese vakbond.

Blackout

Beijing zit verveeld met het sociaal protest in Zuid-China. Om geen arbeiders in andere bedrijven op ideeën te brengen, mochten nationale en regionale Chinese media niet berichten over de staking bij Ricoh in Shenzhen. Enkele verslaggevers van kranten uit Shenzhen konden na de beëindiging van de staking wel bijdragen schrijven over het conflict.

De staking bij Ricoh had te maken met de lage lonen en de nakende fusie met een grotere vestiging van Ricoh, ook in Shenzhen. Fu, een 21-jarige arbeider van de fabriek waar gestaakt werd, zegt dat hij en zijn collega’s door het middenkader werden aangemoedigd het werk neer te leggen. De kaderleden vrezen hun baan te verliezen door de fusie. Volgens Fu en een aantal van zijn collega’s heeft de directie hen een opslag van 100 yuan (11 euro) per maand beloofd, bovenop hun basisloon van 100 yuan (122 euro). Werknemers die ontslagen moeten worden, zouden een vergoeding van 3000 yuan (332 euro) krijgen, plus een extra maandloon.

“We zijn daar niet tevreden mee”, zegt Fu. Bovendien vrezen de arbeiders dat de directie haar beloften niet zal nakomen. “Ze hebben al eerder tegen ons gelogen”, zegt Fu. “Maar als ze niet betalen, komt er een nieuwe staking”.

De stakers zeggen dat hun collega’s in de grotere vestiging ook het werk probeerden neer te leggen, maar dat het veel strengere toezicht door de directie daar dat verhinderde. “De regering heeft deze staking onderdrukt”, zegt een van de stakers die niet genoemd wil worden. “We willen hogere lonen, vergelijkbaar met wat de mensen in fabrieken in de buurt verdienen.”

Sociaal overleg

Ook het gebrek aan sociaal overleg zit veel Chinese arbeiders hoog. Er werd verwacht dat de regering van Guangdong, de provincie waarin Shenzhen, Zhuhai en Guangzhou liggen, in september nieuwe regels zou uitvaardigen die arbeiders zouden toelaten op een democratische manier vertegenwoordigers in hun bedrijfsvakbonden te kiezen, maar dat plan is op de lange baan geschoven. Volgens activisten in Shenzhen was dat het gevolg van druk van ondernemersverbanden uit Guangdong en uit het nabijgelegen Hongkong. Vergelijkbare initiatieven in Shenzhen zijn ook uitgesteld.

“Als we eenmaal een beleid rond collectieve onderhandelingen hebben, zullen de werknemers meer eisen kunnen stellen”, oordeelt Zhu Jiang, een activist uit Shenzhen. “Zowel bedrijven als sommige ministeries zullen het daar moeilijk mee krijgen.” Meer radicale activisten wijzen er wel op dat echte onafhankelijke vakbonden verboden blijven in China.

De onvrede van arbeiders zal altijd wel een weg naar buiten vinden, denkt Zhu, hoe de officiële regeling er ook uit ziet. “Maar de realiteit is dat er steeds minder mogelijkheden zijn om kritiek te uiten. Als daar geen verandering in komt, zullen we almaar meer stakingen en ook meer zelfmoorden zien.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!