Cultuur, Recensie, Cultuur, Muziek, Rock, Gary Wilson -

Luisterpost: Gary Wilson ‘Electric Endicott’

Onder zijn fans telt hij The Residents, Beck, Matt Groening, Questlove en Ariel Pink. Maar bij de meeste andere stervelingen doet de naam Gary Wilson geen belletje rinkelen. Ten onrechte. Als we op ‘Electric Endicott’, zijn vierde plaat in 33 jaar, mogen afgaan.

vrijdag 12 november 2010 15:38
Spread the love

 Obscure genieën. Zijn we er allemaal niet gek op? Wel, hier is er eentje. Ex-New Yorker Gary Wilson debuteerde in 1977, maar was jarenlang enkel bekend door de bewondering die hij toebedeeld kreeg van Beck, Matt Groening (The Simpsons) en Questlove. Wilson deed dan ook wat je gegarandeerd tot een cultfenomeen maakt: na een stel decadent goede singles, één bizarre LP en een handvol extravagante optredens gewoon uit het vak stappen en twintig jaar lang onvindbaar zijn. 

Pas in 2002 kon de gewone muziekliefhebber uitvissen wat er zo apart was aan dit vergeten genie dat door Beck vermeld werd in ‘Where it’s at’. Uit de rerelease bleek dat ‘You Think You Really Know Me…’ een wild eclectische plaat was met funk, new wave, noise…  Ze sloeg inderdaad als een tang op een varken in de disco- en new wave-tijden., maar songs als ‘6.4=Makeout’ klinken nu als pure classics.
 
De blogs waren er extatisch over en sindsdien maakt Wilson (met mondjesmaat) nieuwe muziek en treedt hij ook weer op. De kerel is inmiddels 53, maar dezer dagen valt hij minder buiten de mainstream dan vroeger. Zeker door het succes van Ariel Pink’s Haunted Graffiti
 
Als je namelijk ‘Electric Endicott’ oplegt, valt onmiddellijk de sterke verwantschap op met Pinks meesterwerk ‘Before Today’. Maar verder ook met zweterige seventies funk, Daniel Johnston (emotioneel gezien) en in de vocalen moeten we vaak aan Frank Zappa en zijn Mothers denken. Liedjes als ‘Swinging With Karen Tonight’ overstijgen dan weer de excentrieke sound en kunnen zo op de radio. Evengoed krijgen we een paar subtiele jazzinstrumentals (‘Kathy Kissed Me Last Night’) die laten horen dat onder de maskerade meer zit. 
Muziek van en voor outsiders. En dus meer dan ooit passend in deze moderne maatschappij.
 
Beoordeling: ++++
(Western Vinyl)
 
Legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!