Geen geld om oliewinning in Ecuadoraans Amazonewoud tegen te houden
Nieuws, Wereld, Milieu -

Geen geld om oliewinning in Ecuadoraans Amazonewoud tegen te houden

QUITO — de internationale beloftes om Ecuador financieel te compenseren als het afziet van oliewinning in een uniek stuk Amazonewoud, lijkt weinig terecht te komen. Duitsland krabbelt terug, Chili deed veel minder dan vooropgesteld en andere donorlanden laten op zich wachten. Voor het enige lichtpuntje zorgt Spanje, dat "de mechanismes analyseert" om een miljoen euro te kunnen overmaken.

vrijdag 12 november 2010 14:18
Spread the love

De Spaanse toezegging werd woensdag gedaan door minister van Buitenlandse Zaken, Trinidad Jiménez, tijdens een bezoek aan Ecuador. Voorlopig is Chili het enige land dat Ecuador al heeft betaald – maar dan wel tien keer minder dan het miljoen dollar (750.000 euro) dat het land had beloofd.

Het zogenaamde Yasuni-ITT initiatief gaat om de olievelden Ishpingo, Tambococha and Tiputini, onder de grond van het Yasuni Nationaal Park in de vallei van de Naporivier, een zijrivier van de Amazone. Het door indianen bewoonde gebied van een miljoen hectare herbergt een enorme biodiversiteit.

Onaangeroerd

Ecuador zal de 850 miljoen vaten olie (een vijfde van ‘s lands totale reserve) onaangeroerd laten als het de helft van de mogelijk opbrengst aan steun ontvangt, namelijk 3,5 miljoen dollar (2,5 miljoen euro). Het plan is door milieuorganisaties bedacht en is drie jaar geleden door president Correa officieel ingediend bij de Verenigde Naties.

Veel landen deden toezeggingen. Duitsland beloofde een paar maanden geleden zelfs een half miljard euro te storten, gespreid over dertien jaar. Minister voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, Dirk Niebel, trok de belofte onlangs echter in. Niebel, die eerder heeft gezegd dat hij alle ontwikkelingshulp aan het Zuiden zou willen stoppen, heeft er geen vertrouwen in dat Ecuador het geld daadwerkelijk zal uitgeven aan milieubescherming en de ontwikkeling van arme gemeenschappen. Hij zegt daarom liever geld te geven aan andere, door de VN gecontroleerde bosprogramma’s in Ecuador.

“Een aanval in de rug”, aldus de gerenommeerde econoom Alberto Acosta. “Duitsland was een belangrijke steunpilaar om dit project wereldwijd van de grond te krijgen. Niebels kritiek is volkomen ongegrond.”

Geen contact met de beschaving

“Het initiatief richt zich tegelijkertijd op biodiversiteit, klimaatverandering en de rechten van inheemse volken”, zegt Juan Pablo Molina, hoofd van de Stichting van Zoölogen van Ecuador. “Het beschermt de Tagaeri- en Taromenane-indianen die geen contact willen met wat wij beschaving noemen.”

Ook Portugal, Italië en Canada hebben geld toegezegd, maar ook dat moet nog worden waargemaakt. Daarom houdt de regering-Correa vooralsnog ook “plan B” open: toch olie winnen in dit unieke, onbedorven stuk regenwoud.
 

take down
the paywall
steun ons nu!