MPAC, een organisatie die zich inzet voor de rechten van de moslims in de VS, legde sinds 2001 een “Post-9/11 Terrorism Incident Database” aan. Daarin worden aanslagen door moslims en niet-moslims tegen de Verenigde Staten bijgehouden.
Het rapport vindt “weinig bewijs van een groeiend extremisme” en concludeert dat Al Qaeda geen vooruitgang boekt in de Amerikaanse moslimgemeenschap.
Volgens auteur Alejandro J. Beutel, toont het rapport “de geldigheid van onze leidende principes aan. Het eerste is dat de keuze tussen burgerrechten en nationale veiligheid een valse keuze is, want beide zijn mogelijk”, zegt hij. “Het tweede is dat de politiediensten veel meer succes zullen hebben als ze de moslimgemeenschap als partner behandelen, niet als vijand.”
Volgens het rapport heeft de moslimgemeenschap bijna een op drie terreurpogingen van Al Qaeda sinds 2001 helpen vermijden.
Het rapport beveelt de overheid aan om meer samen te werken met de gemeenschappen en meer onderzoek te doen naar vooroordelen bij de politiediensten. Tegelijk is MPAC kwaad en ontgoocheld over het nieuws dat het Federal Bureau of Investigation (FBI) infiltranten naar moskeeën stuurt die moeten provoceren om terroristen en terreurplannen op het spoor te komen. “We voelen ons verraden”, zegt Alejandro Beutel.
Groeiende afkeer
De publicatie van de studie komt temidden van groeiende haatgevoelens tegen moslims in de VS. Die zijn voor een deel het gevolg van de voorgestelde bouw van een islamitisch centrum op twee straten afstand van Ground Zero, de plaats waar het World Trade Centre stond. Op verschillende plaatsen in de VS zijn sindsdien campagnes opgestart tegen de bouw van nieuwe moskeeën of islamitische centra.
Ook in de voorbije verkiezingscampagne maakten sommige kandidaten dankbaar gebruik van die groeiende afkeer. Vooral Republikeinse kandidaten en leden van de Tea Party-beweging gingen in de aanval. De meeste Democraten gingen het thema stilletjes uit de weg.
De angstcampagne wordt gevoed door verschillende verijdelde terroristische aanslagen, zoals die van de Times Square-bomber, een Amerikaanse moslim die een training had gevolgd in Pakistan, en de onderschepping van twee bompakketten uit Jemen.
Daardoor ondervinden moslims groeiende discriminatie op de werkvloer. Vorig jaar alleen al werden 803 klachten ingediend door moslims, zo schrijft de krant New York Times. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor en zelfs 60 procent meer dan in 2005. Pas in Januari worden de cijfers voor dit jaar bekend, maar volgens de krant hebben islamitische verenigingen al een golf van klachten gekregen en zal 2010 naar alle waarschijnlijkheid een nieuw recordjaar worden.
William Fisher