“Chocolade wordt delicatesse als kaviaar”
Nieuws, Wereld, Economie, Landbouw, Chocolade -

“Chocolade wordt delicatesse als kaviaar”

Door de combinatie van een stijgende vraag en veranderende economische en klimatologische omstandigheden dreigt cacao, de grondstof van chocolade, een schaars goed te worden. Deskundigen vergelijken het product binnen enkele decennia zelfs met kaviaar.

dinsdag 9 november 2010 15:17
Spread the love

De cacaoproductie is in gevaar door een combinatie van factoren, met de erg lage verloning van de cacaoboeren als belangrijkste. De boeren verkopen hun productie in de meeste gevallen tegen een erg lage prijs aan grote multinationals. Van de anderhalve euro die de consument betaalt voor een chocoladereep, gaat nog geen 3 eurocent naar de boer.

Dat probleem wordt extra prangend omdat de planten regelmatig vervangen moeten worden. Boeren moeten daarvoor in veel gevallen een nieuw stuk grond zoeken en drie tot vijf jaar wachten voor de nieuwe planten volwassen zijn. Veel boeren opteren liever voor een ander gewas, en vooral de jongere generatie bedankt vaak voor het harde werk en trekt liever naar de stad.

In landen als Ghana en Ivoorkust raakt de bodem van cacaoplantages bovendien aan snel tempo uitgeput, en ook de klimaatverandering kan de oogst doen dalen. In Indonesië, de derde grootste cacaoproducent ter wereld, hebben veranderende weerspatronen de cacaoteelt al in de war gestuurd.

Delicatesse

Volgens wetenschappers kunnen een aantal van die problemen opgelost worden met andere varianten en betere methoden. Maar die kunnen niet vermijden dat de cacaoproductie steeds meer concurrentie krijgt van andere gewassen waar veel vraag naar is, zoals palmolie voor biobrandstoffen. Nieuwe productie in regio’s als Latijns-Amerika en Azië kunnen voor soelaas zorgen, maar vormen een druppel op de hete plaat als chocolade ook in markten als China en India een populaire zoetigheid wordt.

In de voorbije zes jaar is de prijs voor cacao op de wereldmarkt al verdubbeld. Naarmate die trend zich doorzet, zal chocolade over enkele decennia minder alomtegenwoordig in ontbijtgranen en snacks. Er zal een groeiende kloof komen tussen goedkope producten die vooral uit suiker en palmolie bestaan, en echte chocolade, die opnieuw de oorspronkelijke status van delicatesse zal krijgen. Echte liefhebbers zullen dan een pak dieper in de buidel moeten tasten.  In de Britse krant The Independent vergelijkt Sara Jayne Stanes van de British Academy of Chocolate het met goede rode wijn. “Consumenten moeten begrijpen dat fijne chocolade, net als fijne wijn, aanzienlijk meer zal kosten.”

Joren Gettemans

take down
the paywall
steun ons nu!