Cancún geen voorbeeld voor VN-klimaattop
Nieuws, Wereld, Milieu, VN-top van Cancun -

Cancún geen voorbeeld voor VN-klimaattop

MEXICO-STAD -- Over drie weken begint in Cancún een nieuwe VN-klimaattop. Maar de Mexicaanse kustplaats is niet meteen zelf een voorbeeld van hoe het moet. "Cancún is een schande."

dinsdag 9 november 2010 13:14
Spread the love

De vernietiging van mangroves, een enorme afvalberg en een overdaad aan hotels: het zijn maar enkele van de problemen waarmee Cancún te kampen heeft.

“Cancún is een schande”, zegt ecologist en voormalig ambtenaar Guadalupe Álvarez, stichter van de ngo Cielo, Tierra y Mar (Hemel, Aarde en Zee). “Ik begrijp niet waarom ze Cancún gekozen hebben voor de top, het is een voorbeeld van hoe het niet moet.”

Van 29 november tot 10 december vindt in Cancún de nieuwe VN-klimaattop plaats. Na de mislukking van de top in Kopenhagen vorig jaar probeert men daar opnieuw een wereldwijd akkoord te vinden dat de opwarming van de aarde moet tegengaan.

Zware milieufactuur

Cancún is vooral sinds de jaren 1980 uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische bestemming van het land maar het heeft daarvoor een zware milieufactuur betaald. Dit jaar ontving Mexico minstens 11 miljoen toeristen, daarvan gingen er 6 miljoen naar Cancún. Er wonen ook nog eens 900.000 mensen. Elke dag genereert de stad 800 ton afval. Het enige officiële stort zit vol.

“De stad heeft een probleem van planning”, zegt Alejandra Serrano van het Mexicaans Centrum voor Milieurecht, ook een ngo. “Het heeft een groei gekend die buiten de wettelijke instrumenten om ging. Dat heeft de erosie van de stranden veroorzaakt. Er is een sterke vervuiling.”

Mangrovemoerassen

De mangrovemoerassen strekken zich in Cancún uit over een oppervlakte van 11.392 hectare. Elk jaar gaat bijna 5 procent van die oppervlakte verloren, volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie.

Achter die achteruitgang zit de machtige hotelindustrie, zegt het federale milieuparket. De plannen voor ruimtelijke ordening laten 30.990 hotelkamers toe in de stad. Volgens het milieuparket zijn er ondertussen al 36.852.

De mangrovebossen herbergen niet alleen een belangrijke verscheidenheid aan fauna en flora, ze hebben ook een zuiverende werking en beschermen de kust tegen golven, orkanen en erosie. Ze hebben bovendien de capaciteit om CO2 te absorberen. In 2008 absorbeerden de Mexicaanse wetlands 1,48 miljoen ton CO2, volgens een studie van Wetlands International.

Mexico stoot 715,3 miljoen ton CO2 uit. Daarvan komt 10 procent van ontbossing, zegt het ministerie van Milieu.

take down
the paywall
steun ons nu!