De hoofdzetel van BBVA bank in Madrid
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Politiek, Crisis, Economische crisis, Bankencrisis, Spanje -

Spaanse pensioenen in diepvries, grootbank vergroot winst

Spanje bevriest volgend jaar de pensioenen en verlaagt de lonen van de ambtenaren. Maar tegelijk ziet de BBVA, een van Spanjes machtigste banken, zijn winst toenemen. Het laat zien hoe de economische crisis de kloof tussen arm en rijk groter maakt in Spanje.

vrijdag 5 november 2010 16:08
Spread the love

In mei kondigde de regering van de socialist José Luis Rodríguez Zapatero aan dat ze de meeste pensioenen niet aan de inflatie zou aanpassen. Die bevriezing heeft gevolgen voor zes miljoen gepensioneerden. Ambtenaren moeten gemiddeld 5 procent op hun loon inleveren. Om de pensioenen betaalbaar te houden, wil de regering de pensioenleeftijd optrekken van 65 naar 67 jaar.

De vakbonden benadrukken dat ze bereid blijven tot een dialoog met de regering. Maar tegelijk stellen ze dat de regering die dialoog zwaar bemoeilijkt heeft met haar besparings- en hervormingsplannen. Op 29 september was er een algemene staking in Spanje. In december komen er nieuwe acties, kondigden de vakbonden aan.

Banken

Ondertussen heeft de Spaanse bank BBVA, dat sterk aanwezig is in Latijns-Amerika en andere regio’s, 24,8 procent van de aandelen van de Turkse bank Garanti gekocht, een investering van 4,1 miljard euro. De eerste negen maanden van dit jaar lag de brutowinst van BBVA 3,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Spaanse banksector doorstond de internationale bankencrisis doordat de regering 30 miljard euro op tafel legde. Maar de sector blijft meer steun eisen en ze is ook van plan de kosten voor de dienstverlening aan de klanten op te trekken.

De belangrijkste oppositiepartij, de centrumrechtse Partido Popular, stelde eind vorige maand voor de crisis te lijf te gaan met de privatisering van openbare sectoren zoals de luchthavens, de spoorwegen en de basisdiensten in de gezondheidszorg en het onderwijs. (Auteur: Tito Drago)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!