Verslag, Nieuws, België, Joke Schauvliege -

Regering-Peeters kortwiekt kritische bewegingen

Sociaalculturele bewegingen als EVA (bekend van de Veggiedag), Vrede vzw en Kif Kif krijgen de komende jaren 20 tot 25 procent minder subsidie dan waar ze volgens de adviescommissie recht op hebben. Na de milieubeweging maken ook de sociaalculturele bewegingen kennis met de hakbijl van de Vlaamse regering.

vrijdag 5 november 2010 16:46
Spread the love

Vorige vrijdag voerden de sociaalculturele bewegingen nog actie aan het kabinet van de bevoegde minister van Cultuur, Joke Schauvliege (CD&V). Het mocht niet baten. Samen moeten ze één miljoen euro ophoesten of een kwart van hun totale subsidies. Dat is een fractie van de Vlaamse begroting, maar een zware klap voor de bewegingen.

Het is ook een pak meer dan het fameuze kaasschaafprincipe waarbij overal een paar procenten wordt bespaard.

Voor een beweging als EVA – die op korte tijd van de Donderdag Veggiedag een succes wist te maken – betekent dat een rem op de groei. “We wilden investeren in een regionale werking zodat na Gent de Veggiedag ook in andere regio’s een succes kan worden, maar dat komt nu in gevaar”, zegt Tobias Leenaert van EVA.

Sommige bewegingen kijken zelfs aan tegen een halvering van hun werking. Een aantal kosten zoals huur, verwarming, boekhouding of secretariaat zijn immers moeilijk samen te drukken.

De bewegingen kregen niet te horen waarom net zij – “het sociaal kapitaal is het enige kapitaal dat de samenleving nog niet bedrogen heeft”, aldus de bewegingen – zo hard moeten boeten.

De minister liet enkel weten dat zij zich gehouden heeft aan de “budgettaire mogelijkheden”. Minister Schauvliege was niet bereikbaar voor commentaar.

take down
the paywall
steun ons nu!