Nieuws, Cultuur, Recensie, Jazz, Dakota suite, David darling, Quentin sirjacq, Kamerpop, Neo-classical -

Luisterpost: Dakota Suite, David Darling, Quentin Sirjacq: ‘Vallisa’

Zelden horen we een live-cd die we meer dan één keer willen draaien of waar we per se bij de opnamen wilden aanwezig zijn. ‘Vallisa’ van Chris Hooson (alias Dakota Suite), cellist David Darling en pianist Quentin Sirjacq vormt de uitzondering op dat gegeven.

vrijdag 5 november 2010 07:51
Spread the love

 Dat heeft alles te maken met het unieke trio dat deze opnamen heeft neergezet. Dakota Suite is – spijtig genoeg – een veel te weinig bekend project van de Brit Hooson, dat nochtans tal van schitterende cd’s heeft uitgebracht. David Darling is dan weer een cellist die bekend werd dankzij de schitterende ECM-cd ‘Cello’ uit 1992. Derde speler is  componist Quentin Sirjacq

 
Samen schilderen zij in het Vallisa auditorium – een kleine kapel in Bari, Italië – een sober, mystiek muzikaal landschap. Woorden als spartaans, geestelijk rijk en ingetogen komen spontaan op bij het horen van deze kruising tussen kamerpop, jazz en klassiek. Opmerkelijk is dat Darlings cello hier hoog en ijl klinkt, wat we niet echt van het instrument gewend zijn. Op de plaat treffen we onder meer tracks uit oudere Dakota Suite-platen als ‘The End Of Trying’ aan, naast een aantal nieuwe. Er staan ook een paar bijdragen van Quentin Sirjacq op, onder meer het fraaie ‘Des Etres Disparus’. David Darling sluit verrassend genoeg zingend af met ‘Remember’, een compositie uit zijn ‘Eight String Religion’ uit ‘93. De hele opname straalt in alle tonen een unieke avond uit. Net daarom is dit een van de betere liveplaten van dit jaar.
 
Beoordeling: ++++1/2
(Glitterhouse)
 
legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!