Journalisten keren zich tegen huurplannen VN
Verslag, Nieuws, Wereld -

Journalisten keren zich tegen huurplannen VN

De Verenigde Naties (VN) hebben een plan om alleen kantoorruimte te bieden aan journalisten die huur betalen, nieuw leven in geblazen. Journalisten vrezen voor een ernstige verschraling van de berichtgeving over de VN. Vooral verslaggevers uit ontwikkelingslanden zouden getroffen worden.

donderdag 4 november 2010 11:57
Spread the love

“Huur vragen zal ervoor zorgen dat de meeste journalisten vertrekken”, zegt Giampaolo Pioli, voorzitter van de Correspondentenvereniging van de VN (UNCA). Deze organisatie vertegenwoordigt tweehonderd fulltime verslaggevers die de berichtgeving over de Verenigde Naties verzorgen.

De journalisten uit ontwikkelingslanden, die voor persbureaus of dagbladen in hun thuisland werken, worden volgens hem het meest getroffen.

Over het plan, waarover al sinds vorig jaar geruchten gaan, wordt sinds kort weer serieus gesproken. De UNCA stuurde dinsdag een brief naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, om het ongenoegen over de plannen te uiten.

In de brief wijst de correspondentenvereniging erop dat nieuwsorganisaties niet alleen salariskosten van verslaggevers bij de VN moeten betalen, maar ook de aanzienlijke kosten voor apparatuur en infrastructuur die nodig is om verslag te doen.

“Voor de meeste nieuwsorganisaties zou zelfs een symbolisch huurbedrag niet gerechtvaardigd zijn, gezien de financiële problemen in onze sector”, staat in de brief.

Open ruimte

De VN stellen al zestig jaar gratis kantoorruimte beschikbaar aan journalisten. Het management wil vanaf 2013, als een grote renovatie achter de rug is, echter huur gaan vragen. Na de renovatie zal de ruimte voor journalisten kleiner zijn en meer ‘open’, zodat er geen privacy meer mogelijk is.

“De beste manier om de radio en tv-verslaggeving over de VN nog verder te verminderen, is om dit voorstel door te voeren”, schrijft de UNCA in de brief aan Ban Ki-moon.

In plaats van te moderniseren en het gemakkelijker te maken voor journalisten om multimediaal te werken op de manier die de 21ste eeuw vraagt, wordt het voor serieuze journalisten onmogelijk om hun werk goed te doen. “De mensen die de besluiten nemen hebben kennelijk weinig of geen besef van hoe de journalistiek werkt”, staat in de brief.

Auteur: Thalif Deen

take down
the paywall
steun ons nu!