FIFA perkt handel in jonge Afrikaanse voetballers in
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika -

FIFA perkt handel in jonge Afrikaanse voetballers in

Toen hij vijftien jaar oud was, droomde Maurice Koné ervan om professioneel voetballer te worden in Europa. Hij werd bewonderd om zijn techniek door de fans in Koumassie, een buurt in het zuiden van de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan.

donderdag 4 november 2010 14:24
Spread the love

“Op een avond kwam een van de oudere jongens uit de buurt aan mijn ouders vertellen dat een scout over mij gehoord had. Hij wilde me zien om te praten over een contract in Zwitserland”, zegt Koné. “Ik was niet de enige. Volgens deze tussenpersoon ging het om zeven jongens. Maar we moesten wel binnen twee weken 1,5 miljoen CFA (ongeveer 2300 euro, nvdr) opbrengen.”

In de afgelopen tien jaar vertrokken zo’n 3000 jonge Afrikaanse voetballers, meestal jonger dan achttien jaar, naar Europa en Azië om hun geluk te beproeven, volgens de website van Association Foot Solidaire, een niet-gouvernementele organisatie in Parijs die tegen misbruik van jonge Afrikaanse voetballers strijdt.

De maffiose types die de (meestal arme) ouders van de jongens geld laten betalen, nemen de jonge voetballers meer naar Azië of Europa met de belofte dat ze bij een grote club kunnen trainen. Uiteindelijk belanden ze meestal op straat, zonder inkomen.

Schulden

Zelfs met de hulp van zijn ouders kon Koné maar nauwelijks voldoen aan de eisen van de agent. “Mijn inkomen was 135.000 CFA (206 euro) per maand”, zegt Konés vader bitter. “Ik heb me in de schulden gestoken voor Maurice, in de hoop dat hij in de toekomst voldoende zou verdienen om te zorgen voor zijn zeven broers en zussen.

“Tot verrassing van Koné en de andere jonge, uitverkoren voetballers, bleek op de dag van vertrek dat het vliegtuig niet naar Europa maar naar Pattaya in Thailand vloog. “Een maand na onze aankomst, en na verschillende mislukte pogingen bij clubs in Pattaya, verdween onze gids. We werden vier maanden aan ons lot overgelaten en moesten maar zien te overleven, totdat we werden uitgezet naar Tunesië”, zegt Koné. “Na contact met onze ouders, konden twee van ons weer terug naar Abidjan.”

Twee anderen vertrokken naar Spanje, zegt Koné. Drie jongens vonden een ontsnappingsroute door te gaan trainen bij Tunesische clubs. Van deze drie jongens heeft hij al twee jaar niets meer gehoord. “Ik weet niet of ze hun droom hebben kunnen waarmaken.”

Toestemming

De Internationale Voetbalbond FIFA heeft nu een zogenoemd Transfer Matching Systeem (TMS) ingevoerd. Het TMS verzamelt op dertig punten informatie over een voetballer. Voordat een transfer van een speler wordt erkend, moeten de gegevens van beide clubs met elkaar overeenkomen.

“Dat betekent dat jonge voetballers, sinds deze procedure in werking is gesteld, niet meer de ene club voor de andere kunnen inruilen zonder een spoor achter te laten”, zegt Alain Malan, sportconsultant in Abidjan. “Een speler moet meerderjarig zijn of toestemming hebben van zijn ouders, en hij moet toestemming hebben van de nationale federatie.”

“Clubs die jonge spelers rekruteren voor een koopje, met de bedoeling om ze voor veel meer geld door te verkopen, moeten hun beleid herzien”, zegt Malan.

Volgens de nieuwe FIFA-richtlijn, zal TMS transfers van jonge spelers die niet behoren tot een club die geregistreerd is bij de nationale federatie, niet meer toestaan. En de federaties zijn nu betrokken bij het volgen van transfers.

Emmanuel Koffi, een agent in Abidjan, zegt dat het einde van de handel in jonge Afrikaanse voetballers in zicht is. “En het einde van de wilde uittocht van jong talent.”

“We hebben heel lang gewacht op dit soort maatregelen”, zegt Eric Kacou, hoofd communicatie van de FIF, de Ivoriaanse voetbalfederatie. Hij schat dat jaarlijks tien tot vijftien jonge voetballers Ivoorkust verlaten. “We hebben hierover met de clubs gesproken en er zullen niet langer voetballers uit ons land vertrekken buiten het huidige systeem om.”

Auteur: Fulgence Zamblé

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!