Muziek, Homofobie, Franse rapmuziek, AB -

Sexion D’Assaut houdt woord

BRUSSEL - De gewraakte Franse rapgroep Sexion D'Assaut heeft zich op haar concert van dinsdagavond in de Brusselse AB aan haar woord gehouden: geen homofobe teksten. Althans, op het podium.

woensdag 3 november 2010 11:15
Spread the love

Een volgepakte AB, met – uiteraard – vooral Franstalige bezoekers voor een optreden van een van de grote rijzende sterren in rapland. Sexion D’Assaut zijn jongens uit de Parijse banlieus die zich pijlsnel hebben opgewerkt met knappe hardcore Franse rapmuziek.

Wat president Nicolas Sarkozy het ‘racaille’ noemde, verkoopt nu miljoenen platen en staat wereldwijd op podia. Sexion D’Assaut bezondigt(de) zich echter wel aan het declameren van heel gewelddadige en homofobe teksten. “Ik wou dat men homo’s de lul afsneed en liet liggen doodbloeden”, om er maar één te citeren. Dat is onmiskenbaar oproepen tot haat en geweld.

Dit werd in eerste instantie in Frankrijk op luid boegeroep onthaald met als gevolg de afgelasting van meerdere concerten. Toen bekend werd dat de groep in de AB in Brussel zou optreden, werd door politici Bruno De Lille (Groen!) en Jan Roegiers (SP.A) druk gezet op de AB en organisator Live Nation om het concert van 2 november af te gelasten.

Ondertussen werd met de Franse beweging SOS Homophobie een compromis bereikt waar Sexion D’Assaut beloofde om geen homofobe teksten meer op te voeren, en ook mee te werken aan een campagne tegen homofobie.

Voorafgaand de performance in Brussel hadden de mensen van het Brusselse Regenbooghuis een meeting met de zanger van de groep, waarin werd aangedrongen op de nodige maatregelen.

In de AB hangen overal affiches ‘contre l’homophobie’, maar werden geen mededelingen on stage gedaan. Op een kleine persconferentie vooraf werden vooral excuses aangeboden. De homofobe teksten werden netjes achterwege gelaten tijdens het optreden. 

Ongetwijfeld heeft de druk van de dalende verkoopscijfers en de dreiging met afgelasting het hem gedaan. Maar in de grond blijven de groepsleden vermoedelijk even machistisch en homofoob als ze ooit waren. Of zouden de heren ‘raquaille’ hier iets uit leren? De toekomst zal het uitwijzen.

take down
the paywall
steun ons nu!