Cultuur, Recensie, De Wereld Morgen, Folk, Elliott smith, Singer-songwriter -

Luisterpost ‘An Introduction to Elliott Smith’

De jaren ’90 zijn voor ons onlosmakelijk verbonden met de figuur van Elliott Smith. De betreurde Amerikaanse singer-songwriter schreef een aantal van de mooiste nummers uit die periode. Deze week verschijnt er een sterke verzamelaar uit zijn complete werk.

dinsdag 2 november 2010 11:28
Spread the love


doc

 Steven Paul Smith werd geboren in 1969 en overleed in 2003. In de tijd ertussen had hij een opmerkelijke carrière. Begin van de jaren ’90 speelde hij in Heatmiser, maar vanaf halfweg de jaren ’90 begon hij onder de naam Elliott Smith platen uit te brengen. In het begin werd hij vreemd bekeken, want Smith manifesteerde zich als een folky singer-songwriter in volle grungetijden. Maar zijn songs brachten hem steeds meer bekendheid, zeker toen Gus Van Sant ze in de film ‘Good Will Hunting’ centraal stelde. Het leverde Smith zelfs een nominatie voor de Grammy Awards op, terwijl zijn muziek ook in prenten als ‘American Beauty’ te horen viel. Hij maakte in 2000 nog een laatste plaat en werkte daarna aan de opvolger ‘From A Basement on The Hill’, maar die zou pas in 2004 postuum verschijnen.

 
Uit deze reeks cd’s –en nog een dubbelaar met onuitgebrachte songs – werd hier een keuze gemaakt. De samenstellers kozen daarbij voor een aantal van zijn bekendste en – voor ons alvast- beste songs. Doorwinterde fans zullen het hier zeker lastig mee hebben, want hoe laat je hele lappen weg uit doorwrochte platen als ‘Roman Candle’ (1994), ‘Elliott Smith’ (1995) of ‘’Either/Or’ (1997)? Op deze verzamelaar staat niets nieuws, zodat de fan geen geld uit de zakken geklopt wordt, al weten we dat er nog heel wat materiaal van de man in de kluizen ligt.
Deze verzamelaar is dan ook pure Elliott Smith for dummies, maar zal op de nieuwkomer diepe indruk maken door de sterke selectie en magistrale songs als ‘Waltz#2(XO)’ en ‘The Biggest Lie’. 
 
Beoordeling: +++1/2
(Domino)
 
legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!