Houthalen overweegt proces tegen komst asielzoekers
Verslag, Nieuws, België, Lokaal, Vluchtelingen, Dossier:vluchtelingen -

Houthalen overweegt proces tegen komst asielzoekers

De regering wil zeer tegen de zin van de lokale politici 550 asielzoekers onderbrengen in de kazerne van Helchteren. Het gemeentebestuur onderzoekt of de inplanting van het asielcentrum niet in tegenspraak is met de bestemming van de zone in het ruimtelijk structuurplan en overweegt dus een proces in te spannen.

maandag 1 november 2010 15:10
Spread the love

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is al wat bekomen van de schok die ze te verwerken kreeg van de regering die besliste om 550 asielzoekers tijdelijk onder te brengen in  de kazerne van Helchteren. Het blijft echter een hot item in deze Limburgse gemeente.

Tijdens de gemeenteraad van 28 oktober distantieerden alle raadsleden zich unaniem tegen  de manier waarop de federale regering de beslissing nam. “Het feit dat er totaal geen betrokkenheid was van het gemeentebestuur getuigt van weinig respect voor de lokale bevolking,” aldus de raad.

Verder wordt juridisch onderzocht of de inplanting van het asielcentrum niet in tegenspraak is met de bestemming van de zone in het ruimtelijk structuurplan. De gemeente overweegt dus net als met het asielcentrum in Hengelhoef (in 2001), om een proces aan te spannen tegen de regeringsbeslissing. Toen werd minister Vande Lanotte verplicht het centrum te sluiten omdat het in een recreatiegebied lag.

Of de gemeente nu ook de beslissing kan doen vernietigen valt te betwijfelen. Er zijn immers precedenten met andere kazernes waar asielzoekers reeds jaren verblijven, zoals in Sint-Truiden en Kapellen.

take down
the paywall
steun ons nu!