Dilma Rousseff wordt eerste vrouwelijke president van Brazilië
Nieuws, Politiek, Brazilië, José Serra, Dilma Rousseff, Presidentsverkiezingen, PT, President Lula da Silva, Tweede ronde, Gouverneurs, Deelstaten -

Brazilië heeft eerste vrouwelijke president

Op basis van nog onvolledige, maar zeer betrouwbare uitslagen, meldt de website van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo, zondagavond, de overduidelijke overwinning van Dilma Rousseff, kandidate voor de Arbeiderspartij (PT), in de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen.

maandag 1 november 2010 00:50
Spread the love

Dilma Rousseff, 62 jaar, en jarenlang als kabinetschef (Casa Civil) zowat de rechterhand van uittredend president Lula da Silva, wordt de eerste vrouwelijke president van het grootste land van Latijns-Amerika.

Tijdens de militaire dictatuur (1964-1985) heeft ze als linkse activiste een tijdlang in de gevangenis gezeten.

Met zo goed als alle stemmen geteld, haalt Rousseff 55,95 procent (ruim 55 miljoen stemmen). Haar belangrijkste uitdager, José Serra van de Sociaaldemocratische Partij (PSDB), strandt op 44,05 procent (43 miljoen stemmen).

Het verschil tussen beide kandidaten is dus meer dan 10 procent of ruim 12 miljoen stemmen. Een overtuigende overwinning voor de PT-kandidate.

Tijdens de voorbije campagne probeerden haar tegenstanders met moddergevechten haar kansen te verminderen, maar dat heeft duidelijk niet gewerkt. Het bleef afwachten wat de aanhangers van de groene kandidate, Marina Silva (PV), zouden doen. Zij haalde in de eerste ronde een opvallende score van 20 procent, veel meer dan politieke analisten hadden verwacht.

Brazilianen stemden verdeeld

Toch heeft Brazilië zondag verdeeld gestemd, leert een eerste blik op de uitslagen van de verkiezingen verdeeld over de 26 deelstaten. Opvallend is dat de rijkste staten in het zuiden en het centrum-westen veeleer voor Serra hebben gekozen, terwijl het armere noodoosten en het Amazonegebied massaal Rousseff hebben aangekruist.

In Amazonas, veruit de grootste deelstaat in het Amazonewoud, haalt de PT-kandidate zelfs 80 procent. Ook in Bahia, Pernambuco, Maranhão en Ceará haalde Rousseff meer dan 70 procent. Haar zwakste resultaten boekte ze in de kleine westelijke staten Acre en Roraima, met telkens 33 procent.   

In de meest zuidelijke staat Rio Grande do Sul, waarvan de hoofdstad Porto Alegre jarenlang een uitgesproken links stadsbestuur had, werd het een nek-aan-nek-race, die uiteindelijk met een lichte voorsprong werd gewonnen door Serra. In Rio de Janeiro haalde Rousseff het met ruim 60 procent, in de economische hoofdstad São Paulo was de overwinning voor Serra, die er heel populair is als gewezen burgemeester van de stad en voormalig gouverneur van de staat.

Samen met de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kozen de Brazilianen op 31 oktober ook negen van de 26 gouverneurs van de deelstaten. Alleen in het Distrito Federal, waarin de hoofdstad Brasilia ligt, haalde de PT-kandidaat Agnelo een ruime overwinning (66 procent). De andere gouverneursposten gingen naar andere partijen.

Bron: Folha de São Paulo
http://eleicoes.folha.uol.com.br/2010/2turno/apuracao-presidente.shtml

take down
the paywall
steun ons nu!