Nieuws, België, Antwerpen, Cultuur, Ico Maly, Kif Kif, Lokaal, Mohammed ihkan, CIB, Emancipatieprijs, Voem vzw -

Emancipatieprijs brengt moslims en niet-moslims samen

ANTWERPEN - Vrijdagavond vond in het Elzenveld in Antwerpen de uitreiking van de Emancipatieprijs plaats. Mohammed Ihkan was één van de laureaten. Deze documentairemaker is bekend vanwege zijn interculturele films. Aan de uitreiking ging een opmerkelijk lezing over media en moslims van Ico Maly vooraf.

zondag 31 oktober 2010 19:06
Spread the love

Foto 1: Mohammed Ihkan en Chris Schillemans van het CIB kregen de eerste prijs. Foto 2: Intercultural Dialogue Platform kreeg de tweede prijs. Foto 3: Ico Maly hield een opmerkelijke lezing (fotografie WALTERito). 

Voor de 13e keer organiseerde Voem vzw, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie voor Moslims, de uitreiking van de Emancipatieprijs. Deze wordt uitgereikt aan organisaties en individuen die zich inzetten door Vlaamse moslims en niet-moslims dichter bij elkaar te brengen. 

Islammythe

Deze uitreiking werd voorafgegaan door een lezing van Ico Maly, inhoudelijk coördinator van Kif Kif. In zijn lezing stelde hij de mediaberichtgeving over moslims aan de kaak. Maly stelt namelijk dat het merendeel van deze berichten negatief zijn en telkens terugkomen in tijden van nieuwsschaarste. 

Daarnaast onbreekt het in deze berichten aan journalistieke correctheid, volgens Maly. Als voorbeeld nam hij de berichtgeving over de film “Turquaze“. Gazet Van Antwerpen pakte na de voorvertoning van deze film uit met de kop ‘Film met interculturele liefdesrelatie schokt Turken’. 

In werkelijkheid waren enkele ouders van kinderen geschokt door een seksscène, waarna zij de zaal verlieten, aldus Maly. De Standaard, Het Nieuwsblad en de VRT haalden de feiten daarna nog meer uit hun context. Waarmee er weer een nieuwe mythe rond moslims was ontstaan.

Geen ministers

Hoewel bijna alle ministers en Antwerpse schepenen waren uitgenodigd, was er bijna geen politici aanwezig. Minister Geert Bourgeois stuurde zijn kabinetschef om de prijzen uit te reiken. 

De eerste prijs ging naar de stichting Communicatie In Beeld (CIB) van documentairemakers Mohammed Ikhan en Chris Schillemans. Onlangs ging hun nieuwste film “Marokkaanse jongeren aan het woord” in première. Interculturaliteit en realisme zijn de toverwoorden van stichting CIB. 

De tweede prijs was voor Moskee Al-Buraq in Mechelen. Deze moskee levert zijn bijdrage aan de samenleving door uitwisselingsprojecten te organiseren. De derde en laatste prijs ging naar Intercultural Dialogue Platform, een organisatie die gemeenschappen bij elkaar brengt middels dialoog.

take down
the paywall
steun ons nu!