Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

Sanering Schauvliege bedreigt sociaal-culturele bewegingen

De sociaal-culturele bewegingen worden geconfronteerd met een bijkomende besparing van 1 miljoen euro. Dat is een kwart van de subsidies bovenop de al lopende besparing van 5 procent. “Voor de Vlaamse begroting is dat maar 0,004 procent, maar voor de bewegingen een financieel fiasco”, klinkt het.

vrijdag 29 oktober 2010 13:28
Spread the love

De verantwoordelijke minister Joke Schauvliege zat op de biodiversiteitstop in Japan, maar geen nood: de actievoerders hadden voor een stand-in gezorgd. Een opwindbare versie dan nog wel die helaas voor de bewegingen ook maar één deuntje kende: besparen.

De bewegingen staan aan de vooravond van een donkere winter. Op 1 november beslist de minister over 43 subsidie-aanvragen. Als ze de adviescommissie volgt is er 1 miljoen euro tekort. Dat is 25 procent van de middelen. Bewegingen als Vredesactie, Wervel, Netwerk Vlaanderen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen of Ethisch Vegetarisch Alternatief – om er maar een paar te noemen – staan dus voor een zware sanering. De besparing komt immers bovenop de al lopende besparing van 5 procent.

Voor sommige organisaties dreigt het failliet. Er staan 60 banen op de tocht. Voor de maatschappij belangrijke projecten komen in het gedrang, klinkt het. “Mensen in armoede zijn ondervertegenwoordigd in de sociaal-culturele bewegingen. Welzijnszorg wou daar de komende jaren iets aan doen. Dat verander je immers niet door het lidgeld wat te verlagen. Dat vraagt een volledig project. Dat komt nu onder druk”, zegt Frieda Bex van Welzijnszorg.

Bij Vrede vzw wachten ze ook met een bang hart op de beslissing van de minister. “De helft van onze werking staat op de helling. We doen al heel veel met een beperkt aantal mensen. We wilden ook de komende jaren werken rond het Midden-Oosten, militarisering en de band tussen klimaat en conflict. Dat laatste thema zullen we moeten laten vallen. Dat betekent opnieuw een stem minder in het debat. Opnieuw een scherpe analyse die verdwijnt met als resultaat een verarming van de democratie”, zegt Pieter Teirlinck van Vrede vzw.

Een delegatie van de bewegingen had een kort onderhoud met het kabinet van de minister, maar kwam met lege handen terug buiten. “De begroting is goedgekeurd en de sociaal-culturele bewegingen krijgen geen cent meer, was de boodschap. We willen nochtans samen met de minister strijden voor meer middelen om de hakbijl tegen te houden”, zegt Dirk Verbist van het FOV, de belangenbehartiger van de erkende organisaties voor sociaal-cultureel volwassenwerk.

Nadat eerder al de volkshogescholen zwaar getroffen werden, ziet het er nu ook niet goed uit voor de sociale bewegingen in Vlaanderen.

Ook DewereldMorgen.be is voor een stuk afhankelijk van deze overheidssteun.

take down
the paywall
steun ons nu!