Het historische stadje Krujë in Albanië (foto: Albinfopunt.nl)
Opinie, Nieuws, Europa, Samenleving, België, Mediakritiek, De Morgen, Gevangenissen, Migratie, Albanezen, London Metropolitan University -

De Morgen, overspoeld door Albanezen

Er wonen geen 60.000 Albanezen in Brussel, maar 3.562 in heel België (cijfers van 1 januari 2010). Niet het land, maar de ideeën van de mensen worden tegenwoordig overspoeld door migranten, en als het over Albanezen gaat, kan de overdrijving blijkbaar niet groot genoeg zijn.

vrijdag 29 oktober 2010 20:55
Spread the love

Je leest rustig je krant (De Morgen) op 27 oktober 2010 en je bent al enigszins op je qui-vive met de titel: ‘Albanese golf baart België zorgen’, want 1,3 miljoen Albanezen hebben hun koffers al gepakt om op bezoek te gaan bij de één miljoen Albanezen die in het buitenland leven.

Dr. Nick Mai, medewerker aan het Institute for the Study of European Transformations (ISET) van de London Metropolitan University, gespecialiseerd in migratie, meent dat de Albanezen enthousiast uitkijken naar Nieuwjaar, omdat ze dan eindelijk legaal op bezoek kunnen bij familie in het buitenland.

“Sommigen van mijn vrienden hebben hun ouders al in geen jaren meer gezien”, beaamt Zjovalin Kola, de Brusselse correspondent van de Albanese tv-zender Alsat-TV en één van de geschatte 60.000 Albanezen in de Belgische hoofdstad.

Oei, dat is weer eens een ferm cijfer, 60.000 Albanezen in Brussel, en de bron is op z’n minst onduidelijk, of het zou dr. Mai van de Metropolitan University moeten zijn.

Zaak is dat De Morgen van 27 oktober 2010 overspoeld wordt met 60.000 Albanezen en dat dan nog in Brussel alleen. En al die familie die klaarstaat om vanaf Nieuwjaar bij deze 60.000 op bezoek te komen. Daar moet geen tekening bij gemaakt worden. En al die Albanezen in onze gevangenissen, en in de criminaliteit. Dat wordt pas een echte ramp en de gevangenissen zitten nu al overvol.

Een eenvoudige blik op http://www.npdata.be/Data/Gevangenis/Tabellen/Vreemdelingen-gevangenen-2005-2009.xls kan evenwel de gemoederen snel doen bedaren.

Geen 60.000 Albanese vreemdelingen in Brussel, maar wel 3.562 in heel België op 1 januari 2010. De sterke stijging van de laatste jaren geëxtrapoleerd tot 2010. En daarbuiten zijn er de 2.000 Albanezen die sinds de Tweede Wereldoorlog Belg zijn geworden.

Dat is dus maximum 6.000 inwoners in België van Albanese afkomt, of welgeteld 1/10 van het in De Morgen vermelde cijfer, wat dan nog alleen op Brussel betrekking had …

En wie toch naar de tabel wil kijken, kan vaststellen dat hoe meer Albanese vreemdelingen er in België verblijven, hoe minder er in de gevangenissen worden aangetroffen.

Een stijging van het aantal Albanese vreemdelingen in België van 2.012 in 2005 naar 3.562 in 2010, een daling evenwel van hun aantal in de gevangenissen van 107 tot 97 in dezelfde periode. Is het toelaten van almaar meer Albanese vreemdelingen misschien een oplossing voor de overbevolking in onze gevangenissen?

Jan Hertogen

Jan Hertogen is socioloog.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!