Rousseff favoriet in tweede ronde Braziliaanse presidentsverkiezingen
Verslag, Nieuws, Wereld, Brazilië -

Rousseff favoriet in tweede ronde Braziliaanse presidentsverkiezingen

Dilma Rousseff is ook zondag, bij de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, de uitgesproken favoriet. Maar na de verrassende uitslag van de eerste ronde durven waarnemers nog niet van een zekere zege te spreken.

donderdag 28 oktober 2010 15:07
Spread the love

Volgens de laatste opiniepeilingen haalt de linkse kandidate Dilma Rousseff (Arbeiderspartij, PT), die door president Luiz Inácio Lula da Silva persoonlijk als diens opvolger is aangeduid, zondag ongeveer 50 procent van de stemmen. De centrumrechtse José Serra (Sociaaldemocratische Partij van Brazilië, PSDB), voormalig gouverneur van de deelstaat São Paulo, schommelt rond 40 procent. Serra zou langzaam maar zeker terrein prijsgeven op Rousseff.

Voor de eerste ronde, op 3 oktober, was Dilma Rousseff meer dan 50 procent van de stemmen voorspeld. In dat geval was ze meteen president geweest en was een tweede ronde overbodig geweest. Maar het pakte anders uit. Rousseff bleef steken op 47 procent; Serra haalde 33 procent.

Rousseffs minder goede resultaat had te maken met de verrassende score van Maria Silva, de kandidate van de Groene Partij die tot 2008 nog deel had uitgemaakt van Lula’s kabinet. Ze ging met bijna 20 procent van de stemmen lopen, dubbel zoveel als de peilingen hadden voorspeld.

De grote vraag meteen na de eerste ronde was naar wie Silva’s steun zou uitgaan. Uiteindelijk koos de voormalige milieuminister ervoor neutraal te blijven. Op die manier behoudt ze haar onafhankelijke imago, wat haar van pas kan komen wanneer ze over vier jaar een nieuwe gooi doet naar het presidentschap, zegt Rafael Cortez van het Braziliaanse onderzoeksbureau Tendencias.

take down
the paywall
steun ons nu!