Verslag, Nieuws, Economie, België -

800 ongeruste werknemers van Dexia betogen aan hoofdzetel

Zo'n 800 werknemers van Dexia kwamen donderdagochtend op straat in Brussel. Zij eisen garanties op papier van de directie over de toekomst van de bank. De garanties komen er ook, zo liet de directie weten.

donderdag 28 oktober 2010 16:02
Spread the love

Bij de werknemers van Dexia leeft nogal wat ongerustheid over de opeenvolgende herstructureringen. In twee jaar tijd gingen er al 1000 jobs verloren. Volgens het meest recente besparingsplan worden er bij Dexia België 385 banen geschrapt.

De socialistische bediendenvakbond BBTK eist garanties over de toekomst van de bank voor de start van de onderhandelingen over de herstructurering. “De uitleg van de directie tijdens de ondernemingsraad van 22 oktober was totaal onvoldoende. Daarom hebben we een stakings- en actieaanzegging ingediend”, zegt Miranda Ulens van BBTK.

BBTK organiseerde donderdagochtend een personeelsvergadering in Passage 44 gevolgd door een kleine betoging naar het Rogierplein. Zo’n 800 werknemers stapten mee op. “Dat is toch een duidelijk signaal aan de directie dat het personeel zeer ongerust is”, aldus Ulens.

De vakbondsvertegenwoordigers konden het personeel goed nieuws melden. De directie toonde zich bereid om een protocol te sluiten over die garanties.

BBTK vraagt dat er een einde komt aan de geruchten over een ontmanteling van de bank, dat er geen gedwongen ontslagen komen en dat eventuele extra besparingen niet verhaald worden op het personeel. De vakbond wil ook dat de directie de werknemers op de hoogte houdt van de gerealiseerde besparingen.

Aangezien de directie bereid is die garanties op papier te zetten, worden de staking en verdere acties opgeschort. BBTK zegt te betreuren dat de andere vakbonden zich afzijdig hielden.

Volgens de andere vakbonden liggen er geen bijkomende garanties op tafel dan tijdens de vergadering van 22 oktober.

take down
the paywall
steun ons nu!