Zestig mensen sluiten uit protest hun rekening bij Dexia
Interview, Economie, België -

Zestig mensen sluiten uit protest hun rekening bij Dexia

Zestig klanten van Dexia sloten woensdag hun rekening omdat ze het niet langer pikken dat deze bank de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden financiert. "Twee jaar lang vonden talrijke protestacties plaats. Op het terrein is er echter nog niets veranderd", zegt Mario Franssen van Intal.

woensdag 27 oktober 2010 15:57
Spread the love

Een twintigtal klanten trok naar het Dexia-filiaal in het hoofdkwartier van de bank in Brussel om hun rekening op te zeggen. Enkele tientallen andere klanten annuleerden eveneens hun rekeningen.

Maken die zestig klanten een verschil?

Franssen: “Er zijn zestig mensen die bereid zijn om hun rekening te sluiten. Voor Dexia zal dit financieel geen groot verschil maken, maar we geven hiermee wel het belangrijk signaal dat mensen zo kwaad zijn dat ze bereid zijn hun rekening op te zeggen. We weten ook wel dat Dexia haar politiek hierdoor niet gaat veranderen, maar het is een onderdeel van een campgane die veel breder is.”

Voor Dexia is die financiering gewoon winstgevend.

Franssen: “Om die winst te maken lappen ze hun laars aan het internationaal recht en de ethische code. Dat kan niet door de beugel. Er moet op zijn minst enige ethiek aanwezig zijn in de bedrijfswereld. Bovendien is Dexia een Belgische bank, die gered is door miljarden overheidsgeld. Het is dankzij de Belgen dat Dexia nog bestaat. Het kan niet dat ze met ons geld deze praktijken blijven hanteren. De protestacties gaan niet uit van een klein groepje activisten, maar van 78 organisaties die zich keren tegen deze praktijken.”

Wat gaan jullie doen als deze actie niets oplevert en Dexia de Israëlische bezetting blijft financieren?

Franssen: “Of er nog andere acties zullen volgen, weten we nog niet. We hebben in elk geval nog veel ideeën in het achterhoofd. De volgende algemene vergadering van Dexia is een belangrijk moment en daar zullen we zeker aanwezig zijn.”

Nog iets gehoord van voorzitter Jean-Luc Dehaene?

Franssen: “Sinds zijn laatste brief na de algemene vergadering in juni hebben we niets meer gehoord. We verwachten ook niet meer zoveel reactie van Dexia. Ze herhalen altijd dat het niet zo erg is wat ze doen. Het gaat volgens hen niet om zoveel geld en bovendien zeggen ze ook nog zaken te doen met Arabische gemeentes. Maar eigenlijk wil dit zeggen: ‘we doen het nu, we blijven bezig en we vinden het niet erg.’ Maar als we bedragen optellen, gaat het wel over 35 miljoen euro.”

take down
the paywall
steun ons nu!